Радуновић: Закон о држављанству иде на Уставни суд

 Нова српска демократија покренуће пред Уставним судом поступак за оцјену уставности рестриктивних одредби Закона о црногорском држављанству. Зависно од одговора, приступиће изради измјена тог акта како би се елиминисале дискриминаторске норме којима је једино Србима у Црној Гори онемогућено двојно држављанство – каже у интервјуу Побједи потпредсједник Нове Славен Радуновић. 

Он је нагласио да је предсједнику НС Предрагу Поповићу неправедно и противзаконито одузето црногорско држављанство. 
- Поповић је држављанство Србије узео прије него је изгласан закон који забрањује да држављанин Црне Горе може имати и друго држављанство. Закон се не може примјењивати ретроактивно. Нова ће створити законске претпоставке и да сви у Црној Гори, који су уписани у бирачке спискове и испуњавају макар један од услова за стицање црногорског држављанства, то право остваре, а да не морају да се испишу из држављанства друге државе. Надамо се подршци осталих посланичких клубова, јер Закон мора да се мијења зато што није елементарно правичан. 
Многи који правдају понашање МУП-а у случају Предрага Поповића, позивају се на поштовање Закона. Aли, зар није Хитлер, у нацистичкој Њемачкој, Јевреје обиљежавао жутом траком, по тада важећем закону? Зар Стаљин није слао милионе људи у смрт, по свом закону? Зар у Саудијској Aрабији не каменују жене, по закону? Све је то, по закону, али да ли је праведно? 
 
 
 
ПОБЈЕДA: Нова је више пута оптужила СНП да је одговорна за распад опозиционог јединства. Постоји ли коалиција Боља Црна Гора? 
РAДУНОВИЋ: Сигуран сам да су грађани Црне Горе свјесни да је за оволики период континуиране владавине Савеза комуниста, данас Демократске партије социјалиста, атрофирало и оно мало здравог ткива у систему. Тај систем, који је девастирао Црну Гору и материјално и морално, треба темељно промијенити. Иако је Мило Ђукановић, у једном историјском тренутку, вјешто поскакујући по пољима међународне шаховске табле, успио да избјегне судбину осталих европских комунистичких лидера и „очувао“ црногорски крак Берлинског зида, није преварио искусне европске и америчке дипломате. Дугогодишњи маскенбал, у којем су главни актери мијењали маске од Титових пионира, Милошевићевих великосрпских хегемониста и успјешних домаћина италијанских туриста, до либералних економиста, конфирматора косовске независности и евроатлантских интегратора, завршен је крајем прошле године. Наши међународни партнери су, притиском на Ћукановића да напусти премијерско мјесто и инсистирањем да Црна Гора почне одлучну и ефикасну борбу против организованог криминала и корупције, јасно показали пут којим треба да се крећемо у процесу оздрављења друштва и усвајања европских стандарда. Ту долази до дјелимичног неслагања међу некадашњим коалиционим партнерима из Боље Црне Горе. Што се тиче Нове, у том процесу нема мјеста за учеснике дугогодишњег маскенбала, док колеге из СНП-а сматрају да се са њима могу правити стратешки договори. Тако није било прије годину, кад смо заједно заступали став да Црној Гори треба промјена система вриједности, које не може бити док ДПС-СДП не преселимо у опозицију. Обећали смо бирачима да ће коалиција опстати, независно од изборног резултата, све док тај циљ испунимо. Иако нас је предсједник СНП Срђан Милић обавијестио да коалиција Боља Црна Гора више не постоји, вјерујем да су нам приоритети остали исти и да ће СНП дати очекивани допринос демонтирању овог режима. 
 
 
 
ПОБЈЕДA: Како коментаришете оптужбе Добрила Дедеића да је Ваша партија узимала новац од, како је рекао, београдске мафије? 
РAДУНОВИЋ: Шта мислим о његовим изјавама насталим након губитка статуса који је имао у нашој странци, најбоље говори моја тужба за клевету против дотичног господина. Да не бих остао дужан Вашим читаоцима, рећи ћу да се ради о беспризорним лажима, које имају циљ да нанесу што већу политичку штету његовим дојучерашњим страначким друговима. Ваљда је више свакоме јасно да би се ухватио и у коло са ђаволом, само да науди Aндрији Мандићу. Ради се о класичном синдрому напуштене жене, која се користи свим доступним средствима да што ефикасније науди бившем мужу. Резултат је увијек исти: муж, послије свега, настави да живи нормално, а она остане сама у својој моралној биједи, да презире себе и цијели свијет. 
 
 
 
ПОБЈЕДA: Да ли ћете иницирати и измјене Закона о државним симболима, с обзиром на то да их Ваша партија не признаје? 
РAДУНОВИЋ: У свакој држави, гдје је законодавцу стало да симболи буду прихваћени од грађана, избор заставе, грба и химне је ствар дугог преговарања, а њихово озваничење најширег консензуса. У црногорском случају, све је урађено наопако: избор симбола се обавио на брзину, током љета, док је опозиција бојкотовала рад парламента. Још је важније што је ДПС-СДП избором симбола послала поруку грађанима који баштине традиционалне вриједности Црне Горе, да хоће да се инати са њима. Тробојка, која је красила двор Петровића, али и здања СР Црне Горе, протјерана је, јер превише подсјећа на наш историјски идентитет, а за химну је изабрана пјесмица, која се до тада углавном изводила на задњем сједишту аутобуса, током матурских екскурзија, и то у промијењеном, врло проблематичном издању. Када се у Црној Гори успостави демократска власт, која симболе неће користити да завађа грађане, Нова ће, са тадашњим партнерима, лако доћи до рјешења која ће уважавати историјску, политичку и сваку реалност. У садашњој владајућој структури не препознајемо спремност за превазилажење ове пат ситуације. Волио бих да гријешим. 
 
 
И. К.
 
 
 
 
(Побједа, 04. 04. 2011.)Датум: 04.04.2011
Close
Close