Радуновић: Ђукановић поднио оставку под притиском

Црна Гора је морала да направи радикалне измјене у саставу руководства државе прије него што ЕУ озбиљно размотри њено чланство, оцијенила је америчка агенција Стратфор, док је из црногорске опозиције јуче саопштено да лидер ДПСа Мило Ђукановић треба да се суочи с оптужбама тужилаштва из Италије да је на челу организованог криминала.
У фебруарској анализи „Европа тражи реформе на Балкану", Стратфор, који се ослања на високе америчке обавјештајне изворе и информације од чланова водећих политичких тијела, подсјећа да је италијанско тужилаштво из Барија сачинило оптужницу против некадашњег премијера Црне Горе Ђукановића, а наводи и да његову оставку на државну функцију треба сагледати у контексту трагања за новом генерацијом политичара.
Потпредсједник Нове српске демократије Славен Радуновић каже за „Дан" да Ђукановић треба на суду да докаже да наводи тужилаштва из Италије нијесу истинити.
- Пошто бивши премијер то тврди одавно, а тужилаштво износи оптужбе већ годинама, суд би требало да да коначну ријеч. Могуће је да су појединици из међународне заједнице заиста гарантовали Ђукановићу имунитет од правних процеса али не би било први пут да преваре, јер и у међународној заједници постоје смјене људи на водећим функцијама, а насљедници често закључе да не морају да поштују договоре које су постигли претходници, констатовао је Радуновић.
Oн сматра да је Ђукановић поднио оставку под притиском, да не би угрожавао борбу против организованог криминала и корупције.
- Ако се вратимо 15-ак година уназад, многи грађани ће се сјетити да оно што је тада рађено са дуваном нијесу биле радње у складу са законом. Била је то једна превише велика мрежа кријумчара да за њу не би знао Ђукановић, који је тада био премијер, навео је Радуновић.
 

 (ДАН, 15. 03. 2011.)
Датум: 15.03.2011
Close
Close