Друга сједница 2. редовног засиједања - 13.10.2010

 СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Мени је жао што је господин Спахић својим излагањем, ево, колико сам чуо, успио да убиједи већ двојицу мојих колега да не гласају за ову Конвенцију.
Зашто ово радите? Покушавате нас да убиједите да сте ви антиратна странка и да сте ви за мир итд, а овако наступате и стварате анимозитет према једној конвенцији која је потпуно у складу са свим нормама, позивајући се опет само на злочине према једном народу, опет помињући исте ствари. Зашто онда нијесте поменули Братунац? Прича се о незастаријевању. Зашто нијесте поменули усташке злочине у Јасеновцу? Колико је тамо било мртвих? Много више него у Сребреници. Опет је ово стављање прста у очи једном народу и једној политичкој групацији. Са пјесмама се сљедећи пут се јавите за Евровизију а пустите сад позивање на те пјесме о којима ви причате. Између осталог, овђе су људи из Демократске партије социјалиста који су водили коло тада, па се надам да ће они искористити прилику да реплицирају. Хвала.
...
 
СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Наравно, иако су неки помислили да неће доћи до никакве свађе специјалне, али имам једно озбиљно неслагање уколико добро тумачим овај предлог који је малоприје поменуо министар, а са којим се сагласила колегиница. Значи, тиме да се посебном изјавом да Црна Гора прихвати да су лица из члана18 тачка 1а лица млађа од 18 година. Ја морам да тражим практично појашњење, искористићу зато само ова два минута јер нијесам спреман за дискусију, али ову тачку сам баш примијетио као нешто што би било врло нелогично. Значи, да прочитамо: "Упражњавање сексуалних активности са ђететом које је према важећим одредбама домаћег Закона није у законском старосном добу за ступање у сексуалне односе". По овом би значило са особом млађом од 18 година. То би значило да свако ступање у сексуалне односе са особом млађом од 18 година се сматра сексуалним злостављањем.
У тачки 3 овог члана се каже да се не сматра уколико се односи на добровољне сексуалне односе међу малољетницима. Али, шта је ако има, рецимо, ђевојка 19 година младић 17, да не кажем обратно, да ли ће он бити оптужен за сексуално злостављање. Ми улазимо, људи овђе онако са неком наивном причом у једну врло озбиљну проблематику. Сексуална револуција се десила 70-тих година. Овђе причамо о злостављању. Овђе и добровољни улазак у сексуални однос са неким ко је млађи од 18 година, уколико је тај који врши сексуални однос старији од 18 година улазимо у кривично ђело. Мислим то је стварно претјерано, иако смо сви, наравно, против инцеста, против злостављања свих врста педофилије, али молим само да се разјасни...
...
 
СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Јавио сам се прво за дискусију, када сам прочитао завршну верзију закона, а онда сте Ви рекли у једном моменту да након добре сарадње на одбору, сјетите се тај амандман сам ја практично дао везано за евентуалну злоупотребу добити коју оствари приликом гашења задруга, рекли сте да је то ријешено на начин да остаје локалној самоуправи. Међутим, колико сам ја прочитао у тој одредби се каже „и у другим случајевима престанка стамбене задруге послије намирења повјерилаца и повраћаја улога задругарима, преостала задружна имовина распоређује се задругарима сразмјерно њиховим улозима“. Молим Вас да одговорно коментар дате, прецизније, а уколико не дате, јавићу се послије за дискусију. Наравно, ако тако остане, значи да нијесте уважили моју примједбу, а то оставља озбиљну могућност злоупотребе, јер сви знамо да су и општине и предузећа наклоњени више задругама него класичним привредним друштвима, врше поклоне имовине, парцела и тако даље и човјек послије може организујући задругу да направи екстра профит.
Молим вас, члан 52, став 2, наводи се да се у случају престанка задружна имовина распоређује задругарима, значи, евентуална остварена добит, након гашења, прелива се у руке, тј. у џепове оних који су основали задругу, а знамо да то могу да буду и привредна друштва. Одмах да вам кажем, када бих одлучио да градим зграду, прво бих направио задругу. Било би много лакше него кроз привредно друштво. Хвала.
...
 
СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Поштоване даме и господо, могу да се обратим и грађанима Црне Горе, коначно да се преноси засиједање Скупштине.
Господин Кривокапић, а прије њега и госпођа Јоница су ми дали добар увод баш са овом причом о потписима. Можете, господине Кривокапићу, да се потписујете ћирилицом, али уколико кажете да сте Црногорац биће вам лична карта латиницом. Не можете да имате личну карту ћирилицом, а да се национално изјасните као Црногорац, нити можете да се изјасните као Србин и да имате личну карту латиницом. Пошто ваши чланови држе Министарство, министар је из СДП-а, провјерите ово што вам говорим. Иначе, читава моја дискусија ће да буде баш на ту тему. Наиме, већ дуго времена чекам прилику да попричамо о начину како МУП Црне Горе издаје личне карте и како се односи према грађанима Црне Горе кад су људи српске националности у питању и кад је у питању писмо којим пишу. Господин Субашић је у техничком смислу права особа да данас сједи овђе, али пошто мислим да је у питању велика манипулација која је политички мотивисана, било би много боље да министар сједи данас овђе. Зашто све ово причам?
Има безброј примјера, али испричаћу један свој из Будве од прије мјесец дана када сам водио ујака, који се води у Будви, да вади личну карту. Наиме, како се то данас модерно каже информатичним речником, по Дифолту сваки грађанин је црногорске националности и пише латиницом у Црној Гори, осим уколико другачије сам нагласи. Пошто је мој ујак нагласио да је Србин и да хоће ћирличну личну карту, одговорено му је, господине Субашићу, да то може, ћирлица у Црној Гори може, значи ако се потрудите, али да се много дуже чека лична карта. Образложење је - технички разлози. Ако је Устав који је донешен већином коју сте ви чинили овђе, то јесте ваши посланици, прописао да су ћирлица и латиница равноправна писма, зашто би се дуже чекала лична карта ћирилична него латинична? Дужни сте да обезбиједите техничке услове како за латиницу тако и за ћирлицу. Наиме, то је један од начина да се изврши притисак на грађане, да кажу – добро, дајте латиницом, не могу да долазим опет. Да не причамо о овој другој варијанти, да грађанин који је Србин по националности хоће да му буде лична карта на латиници, а кажу му - не може, ви сте Црногорац. По чему је то латиница само црногорско писмо и по чему је то, аналогно томе, ћирлица само српско писмо? Можете да провјерите, грађани Црне Горе, кад вадите личну карту, горе десно у формулару има ознаке ЦГ - лат. - Црногорац латинично писмо или Србин ћирилично писмо. То је сигурно, за то нам не треба тумачење Уставног суда, кршење Устава Црне Горе. Мене много више од свега тога брине због чега је такво правило и такав начин уведен у МУП Црне Горе, а то је да би се на крају извијестио неки орган у еворпској администрацији, како је и поред тога што постоји таква могућност, само 14 хиљада срба изабрало ту могућност. Значи то је позадина читаве ове приче и техничких недостатака. Ми можемо да се правимо луди, да говоримо како је то, ето, софтвер такав. У ствари, тај софтвер је направљен тако да би пошла у Европу вијест како је само 14 хиљада Срба искористило то право и како, забога, то и није неки број па можемо и без тих 14 хиљада. Да буде све латиницом и све Црногорци. Наш клуб ће да наступи са једним амандманом који ће да тражи обавезу законску да се ћирлично писмо третира у овом случају потпуно равнопрвно латиничном, као и да Србин може да добије личну карту на латиници и Црногорац на ћирилици. То је нешто што морате да омогућите грађанима Црне Горе, такав сте Устав изгласали.
Зашто сам рекао да је потребно да министар буде овђе? Имао сам пар контаката службених са господином Субашићем, он врло добро одрађује свој посао у техничком смислу, то није ништа спорно, али овакво нешто, неће ми се љутити господин Кривокапић, само СДП министара може да смисли. Ово је чиста акција. Ја макар као грађанин Црне Горе који је доста удараца добио по питању националне угрожености, препознајем, врло лагано, руку која је ово написала и осмислила. Због тога, мислим да је право било да нам се обрати данас господин Брајовић и да нам објасни који су разлози за ово о чему сада причам. Надам се да имате одговор на ова моја питања и да ћу, у домену у којем ви можете сада да одговорите, и да добијем тај одговор, па настављамо дискусију. Хвала.
...
 
СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Хвала.
Прво, да одговорим на ону вашу упадицу. Логично би било, ако су равноправна, па је неко привилеговано, да буде ћирилично привилеговано, не зато што се ја потписујем латиницом за разлику од вас, ако сте на то мислили, него зато што је ћирилично писмо у Црној Гори неупоредиво старије од латиничног. Постоји толико земаља које користе ћирилично писмо, па су ријешиле, господине Субашићу, те техничке проблеме, и Грци, и Бугари, и Руси. Ако ви не знате, питајте како су то они ријешили. Уосталом, сваки полицијски чиновник на граници мора да зна и ћирилицу и латиницу по закону. Према томе, потпуно му је свеједно како ће да му изађе. Он зна да је Јован Јовановић ћирилично и латинично исти човјек. Наравно, да пасош буде и ћирилично и латинично, зашто да не? Погледајте руски пасош. Зашто да не буде и ћирилицом и латиницом? Је ли то тако тешко? То су само ситни штосеви, немојте да се љутите што користим овај рјечник, као и предсједник Скупштине који је рекао због тога мање знамо стране језике. Никакве везе ћирилица или латиница немају са знањем страног језика. За једног Њемца увијек свјеж бурек, потпуно је свеједно кад пише ћирицом или латиницом, господине Кривокапићу. Ако хоћете да учите латиницу, ако хоћете да учите енглески, научићете латиницу. Уосталом, то је законска обавеза. Ми учимо латиницу у другом разреду основне школе, то није спорно, али то не значи да треба да упропаштавамо своје писмо. Све што вриједи у Црној Гори написано је ћирилицом, и то оној Вуковој са 30 слова. Али, отом потом. Иначе сам, господине Субашићу, сад овђе, иако имамо блокаду телефонског сигнала, добио двије поруке од људи који гледају пренос и којима се исто ово десило, и то није у Будви. Према томе, ако већ позивате на акцију грађана, онда ћете добити мало дужи списак, а тај списак ће се, сигуран сам, односити на ваше чиновнике у свим општинама, јер је то системска ствар. Одмах да вам кажем да је тај чиновник у Будви био љубазан, али је дао ту информацију, и добићете датум, па сами откријте ко је. Ако је истина то што ви кажете, он је урадио велику злоупотребу, нећу да га трпим и поред тога што је мог ујака пустио преко реда, јер је стар и болестан. Ово је много важнија ствар од тога. Добићете датум, па ћете да утврдите.
Позивам јавно све грађане Црне Горе који су имали проблеме о којима сада причамо, да се јаве Новој српској демократији и да нам дају своје примјере, да би прослиједили господину Субашићу и министру Брајовићу датуме када су они аплицирали и да би ријешили проблем. Очигледно да није проблем у систему, проблем је у чиновницима МУП-а који раде на шалтерима. Још једном вас молим да исправите грешку и да ћирилично и латинично писмо постану равноправни у Црној Гори. Хвала.
....
 
СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Поштовани колега Пињатићу, прво морам да кажем да сам задовољан што сам коначно, неће се увриједити други посланици ДПС-а, чуо из ваших клупа једну дискусију набијену емоцијама и потковану адреналином. Драго ми је што је тако, али мислим да сте погријешили када је у питању однос опозиције према избору гувернера, из простог разлога што, ево само на примјеру наше партије, знате да нијесмо сви исто гласали. Имали смо два гласа против, а остали су били уздржани. Господин Даниловић је, да не би сви то радили, образложио из којег разлога су они који су били уздржани тако гласали. Зато што смо хтјели да одвојимо господина Жугића, који има коректну, цивилизовану комуникацију са посланицима из опозиције од оних који немају такву комуникацију. Наравно, имамо резерве према кадровима који из клупа Демократске партије социјалиста иду у Централну банку, из разлога што знамо како се у Црној Гори влада и ко вуче све конце. Уз сво уважавање господина Жугића, мислим да мало ко у Црној Гори вјерује да он може да буде независан у одлучивању. Између осталог, поменули сте како треба објективно да гледамо и на дешавања око Прве банке. Слажем се. Врло често ту има нестручних коментара, али, господине Пињатићу, будите Ви објективни па кажите овако како без помоћи државе и брата може Никшићка банка на рубу пропасти да за годину и по дана постане најјача банка у Црној Гори. Ако ћемо да причамо потпуно објективно и отворено, молим Вас да поновите онај емотивни наступ од малоприје, па сада кажете то читавој црногорској јавности јавно. Да ли је могуће да једна мала банка на рубу пропасти за годину и по дана постане највећа банка у Црној Гори ако није имала помоћ државе?
...
 
СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Господине предсједниче, Ви премного узимате себи за право. Прво, ви сте организовали академију на Цетињу, у име Скупштине Црне Горе, као предсједник Скупштине. Позвали сте овог господина који се лажно представља као митрополит, и очекујете да ми дођемо. Када у име Скупштине нешто радите, морате да се консултујете са посланицима. Хоћете на мала врата да уведете Мираша Дедеића у друштвено политички живот Црне Горе.
Друго, рекли сте малоприје да је народ исцртао ове границе, и оне прије 90 година, и тада је била нека Скупштина. Ви не признајете ону Скупштину, а хоћете резултате овог референдума за који ми имамо и те како много резерве.
Треће, и најважније, Вас је бирао народ и ми овђе за предсједника Скупштине, и ми од Вас извињење. Патријарха Иринеја нијесте бирали ни Ви, ни ја, него постоји друга процедура за то и због тога су црква и држава одвојени. Ми не можемо овђе да коментаришемо шта је рекао патријарх Илинеј, али можемо шта сте рекли Ви и да ли сте дужни ...
....
 
СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Извињавам се потпредсједнику Владе, али мислим да сте ви пуно више злоупотријебили и вријеме и повјерење.
Прво, вријеме, говорите десет минута, а ми добијамо прилику по минут да причамо. Зашто ви сматрате да сте ви позвани да тумачите ко треба а ко не да представља хришћане у Црној Гори? За то постоји институција Васељенска патријаршија и она је прави тумач. Били сте скоро код васељенског патријарха, да не помињемо какви су били извјештаји са тог састанка, контрадикторни, и могли сте да чујете ко представља православне хришћане у Црној Гори. Сљедећи пут можете да доведете брата од стрица и да кажете он представља протестанте у Црној Гори и да сједи поред вас, а ви сте предсједник Скупштине Црне Горе и на тај начин му дајете значај и на тај начин уводите пођелу у Црну Гору. Ако смо рекли да су црква и држава одвојени, нека тако и остане. Значи, црквене односе уређују канони, а
...
 
СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Поштовани колега Секулићу, причате о политизацији овог питања, а Ви сте пет минута причали, нисте поменули уопште ни овај споразум. Причали сте о признавању Косова, И о томе како сте пратили европске трендове и тд.
Значи, да Вас подсјетим, кад кажете како сте пратили политику Европске уније и због тога, то вам је као један од важних разлога, признали Косово, треба да кажете и да нисте пратили политику Уједињених нација гђе је апсолутна мањина, најмањи могући број држава 70 признао Косово, значи, преко 100 није.
Што се тиче изборне воље грађана о њој смо много пута причали. Нисте Ви добили изборе због тога што сте признали Косово, него што сте обећали некоме да ћете да га запослите, а некоме запријетили да ће да изгуби посао. Хајде једном да рашчистимо. Немојте се позивати стално на исту причу како вама вјерују грађани. Ако је тако, зашто не губите изборе, ако причамо о вољи грађана? Зашто не губите изборе кад сте за НАТО, а грађани Црне Горе су против НАТО-а? Зато што грађани Црне Горе и даље нису у позицији да слободно доносе одлуке у Црној Гори на изборима. Значи, Ви можете да се позивате на каква год хоћете истраживања, грађани Црне Горе, политичари у Црној Гори, људи који сваки дан у свом животу се баве овим послом и проводе га са грађанима Црне Горе, одлично знају каквим се методама користите и колико су слободни ови избори. То ми морам рећи највише смета, кад се Ви позивате на грађане да своје потезе који су уско интересни, као што је признање Косова, доводите у везу са интересом грађана Црне Горе. Хвала.
...
 
СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Хтио бих да упознам колегу Вукчевића и колегу Шеховића због чега ће Нова српска демократија да буде против овог извјештаја. Између осталог, једини посао ове агенције је да одређује тарифе и ниједна да им прође, свака пада на суду. Замислите било какво предузеће, било какву агенцију која има 1% и не може да га одради како треба. Разлози потпуно небитни. Они су образложени у одлукама суда и у тужбама грађана. Бавићу се политичким аспектом свега овога. Господине Шеховићу, рекли сте - ништа страшно ако замијенимо чланове Одбора. Послије тога сте рекли - изабраћемо нове људе по процедури прописаној законом. Ви сте ђелимично криви што је данас овакав извјештај и што га бране ови људи. Када је господин Котри требао да буде изабран за члана борда, основана је државна комисија као и за сваки такав случај, који је господина Котрија рангирала као другог. Што мислите због чега је Влада предложила господина Котрија, а не прворангираног? Да би данас могао да брани овакав извјештај, а ви сте учествовали у избору господина Котрија на такав начин. Државна комисија, плаћена парама грађана Црне Горе, у чијем је саставу члан Академије професор са Универзитета, је господина Котрија, сходно његовим референцама ставила као другорангираног. Влада Црне Горе пола године није предлагала господина Котрија овом Парламенту, да би се нашао модус да он прође као другорангирани. Разлог лежи у оваквом извјештају и оваквом понашању Агенције, јер се партијски кадрови ....
...
 
СЛАВЕН РАДУНОВИЋ:
Поштоване колеге,
Мој амандман је на неки начин сличан са амандманом госпође Јонице. Значи, тиче се проблема на који наилазе стално грађани Црне Горе који желе да им се подаци у личној карти пишу ћирилицом. Врло често се дешава да им се каже да из техничких разлога, јер систем не подржава на исти начин латиницу и ћирилицу, морају дуже да чекају документа. Ја сам једном био присутан у таквоме примјеру. Желио бих да овим амандманом којим се тражи од надлежног органа да омогући у техничком смислу равноправност оба писма и свих језика. да се онемогуће чиновници Министарства унутрашњих послова да дају информације како нијесу исте техничке могућности. Мене је господин Субашић обавијестио у разговору да техничка могућност постоји потпуно иста за ћирилицу и српски језик, као и за латиницу и црногорски језик, али, господине помоћниче министра, ваши чиновници на шалтерима злоупотребљавају ову причу о непостојању техничке могућности. Због тога инсистирам да се у закон унесе обавеза органа то јест Министарства унутрашњих послова да створи исте техничке услове. Тако да елиминишемо ту могућност. Не видим зашто би иком у овом Парламенту или било коме у Црној Гори сметало да стоји у закону да је Министарство унутрашњих послова дужно да обезбиједи исте техничке услове за оне грађане који желе да им се име и презиме и подаци у личној карти пишу српским језиком и ћирилицом, или било којим другим језиком који није службени. Хвала.

 
Датум: 08.03.2011
Close
Close