Радуновић: Нема ништа спорно у Стратегији Владе Србије

Потпредсједник Нове Српске Демократије Славен Радуновић не види ништа спорно у Стратегију Владе Србије на основу које се тражи да српски народ у Црној Гори буде означен као конститутивни народ. Он одбацује тезу како је то наставак претензија Србије према Црној Гори и лоше политике која није помагала већ погоршавала положај Срба у сусједним земљама. "Мислим да Србија треба да помогне положај Срба у Црној Гори и у свим државама региона, као што мислим да то треба да ради Хрватска, као што мислим да то треба да ради и Црна Гора. Нијесам примијетио да Црна Гора нешто значајно брине о својој дијаспори и ако је због тога она љута што то ради Србија, мислим да то није у реду. Ми потпуно поздрављамо потезе Србије и радујемо им се. Сматрамо да је то потпуно легитимно и да је то у складу са међународним стандардима", каже Радуновић.
Он разлог за бригу види управо у ономе на шта се упозорава у стратегији Владе Србије, у којој се наглашава да је Србима у Црној Гори ,,ускраћена пропорционална заступљеност у установама, просвјетна, културна, економска права и колективни статус".
"Срба у државним институцијама има од 4 до 8 посто а сви знамо да их има преко 30 посто у укупном броју становништва. Знамо и да, поред чињенице што је 63 посто на посљедњем попису рекло да говори срспким језиком, ускраћено је школовање на српском језику. Сви пренебрегавају ту чињеницу и онда се ишчуђавају што се неко бори да се та права остваре. Мислим да су ту потпуно замијењене тезе и да коначно сви, па и они који годинама у Црној Гори, држе руку преко очију када су у питању права Срба вријеме да погледају у своје комшије, пријатеље, рођаке по Црној Гори који су Срби и да им пруже руку и са њима почну борбу за остварење интереса и права српског народа у Црној Гори", каже Радуновић.
 

 


(Радио Слободна Европа, 03. 03. 2011.)
Датум: 04.03.2011
Close
Close