Алексић: Диноша показао да Скупштина нема контролну функцију

Предсједавајући Одбором за људска права и слободе Будимир Алексић (НОВА), оцијенио је да је одбијање министра за људска и мањинска права Ферхата Диноше да достави тражену информацију о положају ЛГБТ популације “реална слика односа Владе према парламенту”
Коментаришући Диношину раније дату изјаву да не може да достави информацију јер “није у програму рада Владе”, Алексић је казао “Вијестима” да министрова изјава показује да Скупштина нема контролну нити законодавну функцију, већ да се “гласовима владајуће странке у вјештачку машинерију омогућава аминовање онога што предложи власт у Црној Гори”.
“У демократској земљи је непримјерено да министар има такав однос према скупштинском радном тијелу, али то је слика Црне Горе и њене власти, као и поштовања људских права на свим нивоима”, казао је Алексић.
Као предсједавајући Одбором, он је и у петак, на самој сједници, објаснио да је захтјев ка министру дио плана рада тог тијела, а повод упозорење из мишљења Европске комисије, као и иницијатива 17 НВО за његову смјену.
Диноша је у недјељу порталу “Аналитика” казао да не може да одговори захтјеву Одбора, јер не може да се бави нечим што није у програму рада Владе, нити њена обавеза.
“Могу да се појасним са сваким ко је заинтересован, како би било које питање довели до краја”, казао је Диноша.
Он је казао и да се “мало пожурује у том правцу”, те да се од њега и Министарства којим руководи “тражи нешто што би се, у ствари, требало тражити од заштитника за људска права и слободе”.
“Што се тиче конкретног извјештаја који се захтијева, то апсолутно није у опису рада и у програму рада Владе за ову годину, нити ће касније бити предметом рада Министарства на чијем сам челу. Могуће да ће заштитник у једној фази, требати да извјештава о томе, и да ће се за тако нешто у будућности створити логистика”, казао је Диноша.
 


Мијешају бабе и жабе
 


“Министарство припрема законе, а неко други ће пратити имплементацију. То треба да буде јасно и Одбору за људска права и слободе; могуће је да је неко ту политички покушао да 'ушићари'”, казао је Диноша.
Он је негирао оцјене Европске комисије да он нема довољно сензибилности према ЛГБТ популацији, тврдећи да “такве оцјене не долазе из европских центара”.
“Такве оцјене долазе из наших 'малих кухињица' које све политизују”, казао је Диноша.
Оптужујући “неке људе да мијешају бабе и жабе - када говоре о правима сексуалних мањина”, Диноша је рекао да се ово питање не може дићи на ниво права националних мањина, нарочито не у правцу коришћена института афирмативне акције.
“Што није европска пракса!... Као министар у Влади Црне Горе нећу дозволити да се ставља знак једнакости између механизама којима се штите права ЛГБТ популације и механизама заштите националних мањина”, објаснио је Диноша.
 


Диноша нека носи барјак, ја нећу!
 


“Очекивао сам да министар Диноша попут неких његових колега у региону носи барјак пред припадницима те популације на паради поноса у Подгорици”, казао је Алексић “Вијестима”.
На питање да ли ће се и он, као први човјек Одбора за људска права и слободе, наћи у дефилеу, Алексић је био децидан: “Европска јавност и европски пријатељи то од њих очекују. Од мене и моје странке не. Ја не, ја ни у ком случају”.
Објашњавајући да се на челу Одбора налази као члан конзервативне странке “која има негативан однос према ЛГБТ популацији”, Алексић је казао да за критику није он већ они који “предњаче у реторици када су у питању европски стандарди а дају спорне изјаве и чланови су Одбора за људска права и министри у Влади”.
Ипак, Алексић није желио да се одреди према иступима својих колега, чланова Одбора Ервина Спахића и Хусније Шабовића, које је критиковао дио цивилног сектора због, како су оцијенили, хомофобичних изјава, наглашавајући да је ријеч о људима који “припадају странкама које прокламују европске принципе и европске стандарде”.
 

 (Вијести Онлајн, 28. 02. 2011.)
Датум: 01.03.2011
Close
Close