Ђукановић: Влада гуши локалне управе

Како Влада Црне Горе може да говори о децентрализацији и праведној подјели добара и зарада уколико општине немају ни могућност располагања пореским приходима, казао је пресједник ИО Нове српске демократије Милутин Ђукановић.Он сматра да се Влада Црне Горе на недопустив начин мијеша у надлежности локалне самоуправе, иако њени званичници на сваком кораку тврде да све раде у складу са европским стандардима.
Ђукановић наглашава да је у Црној Гори Влада преузела сву власт. Он каже да је на дјелу покушај да се маскира суштинска централизација власти.
-Општине не постављају директоре школа, нити имају могућност да утичу на кадровску комбинаторику у другим службама, а њихови приходи су такође суштински у рукама Владе, што је крајње погрешно. Испуњења европских стандарда неће бити док се не оствари супротно, указао је Ђукановић.
Он истиче да је ДПС-СДП власт одлучна да што јаче држи конце власти у својим рукама.
-Сам податак да локалне управе дугују Влади преко 200 милиона евра показује да је Црна Гора несређена држава и да нема адекватних политика које би на прави начин ријешиле настале проблеме. Материјално стање у неким општинама је јако тешко и мислимо да би Влда требало да има више слуха за њих, казао је Ђукановић.
по његовој оцјени, владајућој већини одговара стање у коме ће локалне управе бити финансијски зависне од ,,врха'', то јест од извршне власти.
 


Власт помаже криминал
 


Говорећи о односима Владе и локалне самоуправе у Будви Милутин Ђукановић је истакао да тај случај не може бити значајан за сагледавање односа Владе и локалних управа.
-Тамо је било доста уговора и потеза за које је извршна власт, да је демократска, морала ускратити сагласност. Међутим, од тога није било ништа зато што Влада не спречава него подстиче организовани криминал и системско кршење закона и правсног поретка, рекао је Ђукановић.

 (ДАН, 16. 02. 2011.)


 
Датум: 16.02.2011
Close
Close