Лабудовић: У Црној Гори недостаје грађанске храбрости

 Опозиционе партије сагласиле су се са оцјеном из истраживања Галуп Балкан монитора које је показало изузетно висок степен политичке неслободе грађана Црне Горе, односно њиховог страха да јавно износе своја увјерења. 

Потпредсједник Нове српске демократије Емило Лабудовић рекао је да страх грађана од јавног изношења политичког става, нажалост, карактерише политичку сцену Црне Горе дуги низ година. 
- У Црној Гори недостаје грађанске храбрости. Сваки ће се грађанин када је у питању лична храброст ударити песницом на прса и доказати то у неком смислу. Фали политичка култура да се јавно манифестују одређени ставови. Имамо политичку мимикрију, сви тапшу по плећима и навијају за промјене, а када дође до тога, од страха да не буду откривени, гласају против своје воље - мишљења је Лабудовић. Признаје да је томе и опозиција дала доста велики допринос. Појашњава да превирања у опозицији не пружају довољну сигурност грађанима да ће, кад једном зажмуре и одваже се да прекину политичку агонију која траје 20 година, бити заштићени. 
- То се онда само репродукује од једних до дгугих избора и траје већ двије деценије. Црној Гори је неопходан само секунд храбрости. Неопходно је да грађанин каже "ја сам за то и то" и да то за шта јесте, али срцем и свим својим политичким бићем и заокружи. Тај секунд храбрости довољан је да покрене све неопходне промјене, чији ће резултат бити ослобађање од тог страха. Кад грађани Црне Горе коначно спознају да се до промјена може доћи обичним потезом оловке, без сукоба или губитка посла тада ће се десити највећа промјена у више од сто година црногорске политичке историје. У Црној Гори се власт мијења сваких 50 година и то тако што прораде мотке и тај дуго нагомилавани страх. Кад тај страх једног дана пређе границу, више му нема контроле, рекао је Лабудовић. 
Према степену одуства слободе, или храбрости грађана да јавно испољавају политичка увјерења, Црна Гора је убједљиво најгоре рангирана од земаља региона. недостатак грађанске храбрости огледа се поред осталог и у томе што су у Црној Гори масовни протести одавно права ријеткост и не досежу ниво изнад исказа радничког незадовољства које се умири након исплате обично мањег дијела дуговања. 
По мишљењу Лабудовића податак који говори да се већина црногорских грађана плаши се јавног изношења политичког става објашњава позадину цјелокупног Галуповог истраживања. Тврди да резултати показују одређене контрадикторности. 
- Aко се тако огроман проценат грађана чак и у анонимном истраживању, какво је Галупово, не смије исказати у пуном капацитету својих ставова, како се онда може вјеровати било ком, а поготово ставу да је Црна Гора гладна, да двије трећине народа не ради а остатак живи од неке врсте социјалне помоћи или плате из буџета а да је 70 одсто грађана задовољно радом Владе - истакао је он.
 
 
 
 
(ДАН, 04. 02. 2011.)
 
 Датум: 05.02.2011
Close
Close