Лабудовић: Режим не може да превари ЕУ

Добијање преговора са Европском унијом Црна Гора ће морати да заради напорним радом и доказивањем да заиста постиже конкретне резултате у правцу успјешне борбе против организованог криминала и корупције, оцијенио је посланик Нове српске демократије Емило Лабудовић.
Коментаришући најаву да ће експерти Европске комисије на терену провјеравати како се Црна Гора бори против криминала и корупције, Лабудовић је за ,,Дан'' рекао да ЕУ није неко ко се може варати.
-Уколико се жели постићи успјех, борба против корупције мора бити одлучна. Сви знамо за примјере појединих земаља које су из напрасно политичких разлога, а без претходно темељне провјере испуњавања свих услова, који су иначе врло строги а Унија их поставља пред будуће чланове, примљене. То је све ЕУ натјерало да више никоме не гледа кроз прсте, указао је Лабудовић.
Он каже да је због ранијих лоших искустава ЕУ сада веома опрезна и да ће Црна Гора зато бити једна од ,,жртава'' новог приступа и ригорозне контроле коју ће Брисел примјењивати.
-Зато ће експерти који буду надзирали одређене области, увјерен сам, пажљиво пратити шта се ради на терену. Без њиховог парафа, ниједна од обавеза које су пред нама неће бити до краја испуњена. Тим прије, што они јако добро знају са ким инају посла у Црној Гори, и добро знају да се овдје суочавају са једном политичком гарнитуром која све што ради, ради прилично невољно, јер испуњавајући те обавезе она сијече грану на којој сједи, оцијенио је Лабудовић.
Према његовој оцјени, грана на којој сједи црногорски режим је грана криминала, шверца, непотизма, нестручности и ,,свега онога са чиме се не може у ЕУ''.
-То у ЕУ врло добро знају и добро ће пазити, па ће све што урадимо процијенити кроз девет сита и решета, рекао је Лабудовић.
Чињенице да ће бити ригорозне контроле од стране ЕУ, како каже Лабудовић, сви у Црној Гори треба да буду свјесни.
-Не да нијесмо експерти тог калибра па да можемо да преваримо оне који доносе одлуке у ЕУ, већ нијесмо у прилици да то кријемо ни од нас самих. ЕУ се већ једном опекла, тако да мислим да више неће. Што би они журили? Режим у Црној Гори је поене које је стекао послушничком политиком коначно истрошио и сада је овдје потребно успоставити једну европску, цивилизовану државу, у којој владају закон и ред, а не безакоње, рекао је Лабудовић.

 (ДАН, 30. 01. 2011.)
Датум: 31.01.2011
Close
Close