Ђукановић: Почели притисци

Запослени у локалној самоуправи Плава одговарали су ових дана на упитник који је доставило Министарство људских и мањинских права, ради добијања прецизних података о мањинској заступљености у органима државне управе, што Нова српска демократија коментарише као вид притиска на грађане уочи пописа становништва. Како нам је јуче саопштено, ових дана у Плаву је спроведена анкета запослених у општини, гдје упитник захтијева добијање одређених података - између осталог, назив, сједиште и мјесто органа, пол, завршена школска спрема, радно мјесто, радно ангажовање и националност.
У изјави за "Дан", Џеват Шаркиновић, савјетник у општини, запажа да кад год се ради о важним животним стварима, неко наметне другу тему - да испитује ко смо и шта смо.
- Највећи проблем на Балкану, а поготово на овим просторима, јесте што постоји стално препуцавање и доказивање припадништва некој нацији - упозорио је Џеват Шаркиновић.
Предсједник Извршног одбора Нове српске демократије Милутин Ђукановић каже за "Дан" да су локалне власти и ресорна министарства, да су хтјели, одавно могли сазнати националну структуру у службама државе, органима државне власти и локалне самоуправе.
- Ово што сада раде тумачимо као вид притиска на запослене како да се изјасне, и то је у суштини ситуација у којој се од стране државних органа спроводи пробни попис. A на то нико нема право, јер за два мјесеца свако ће имати могућност да се изјасни о својим националним и вјерским осјећањима - рекао је Милутин Ђукановић.
Џеват Шаркиновић каже да је у анкети, усљед ироничног односа према свему што се ради, написао да је Турчин.

 


(ДАН, 30. 01. 2011.)
Датум: 30.01.2011
Close
Close