Алексић: Влада игнорише међународне обавезе

Формално, Црна Гора има у закону заштиту новинарских извора, али се у пракси тај "стандард" и није баш најбоље показао. Управо су сједнице Одбора за безбједност, одакле су "цуреле" информације, водиле ка истрагама како је то доспјело у медије. У члану 21 Закона о медијима Црне Горе пише да "новинар или медији нијесу одговорни уколико у свом раду прибаве или објаве информацију која представља државну, војну, службену или пословну тајну, ако постоји оправдани интерес јавности да буде упозната". У посљедњем ставу тог члана се каже да "новинар и друга лица која се у току прикупљања, уредничке обраде или објављивања упознају са информацијама које би могле да укажу на идентитет извора нијесу дужни законодавној, судској или извршној власти или било којем другом физичком или правном лицу открити извор информације који жели остати непознат".
Но, из угла посланика Нове српске демократије Будимира Aлексића, као и закони у Црној Гори ни досад усвојена међународна документа из области заштите људских права се не примјењују на прави начин, а и недостаје воље да се нека од њих уопште прихвате.
Посланик Нове је у изјави за "Дан" истакао да Влада Црне Горе често игнорише међународне обавезе, јер, у супротном, ризикује да јој се уруше монополи.
- Свједоци смо значајних проблема у примјени закона који се усвајају у Црној Гори и не знам зашто би било другачије, будући да имамо један недемократски режим и када су у питању препоруке Парламентарне скупштине Савјета Европе - оцијенио је Aлексић. Он каже да је Нова српска демократија покушала да промовише усвајање резолуције ПССЕ о осуди злочина комунистичких режима, али је појаснио да је режим Демократске партије социјалиста и Социјадемократске партије одлучио да одбије тај документ.
- Тиме су показали нераскидиву везу са режимом комуниста, што иде у прилог тези да се власт у Црној Гори није промијенила већ цијелих 60 година. Како год да је то завршено, увјерен сам да и нове резолуције ПССЕ неће бити прихваћене од ДПС-СДП већине, јер је у питању недемократски режим, који не жели примјену највиших стандарда у области заштите људских права и слобода - рекао је Aлексић, наводећи да се то посебно огледа при анализирању статуса српског народа у Црној Гори.

 


(ДАН, 28. 01. 2011.)
Датум: 29.01.2011
Close
Close