Ђукановић: Маровић признао да је правосуђе политички зависно

Формалне измјене Устава у дијелу о положају правосудног система неће омогућити независност од политичких моћника из ДПС-а и СДП-а, јер је потребна значајнија промјена, истакао је функционер Нове српске демократyје Милутин Ђукановић. Он је оцијенио да подјела власти у Црној Гори посљедњих деценију и више постоји само на папиру и да су сви конци у рукама мале екипе људи из врха извршне власти и са њима повезаних лица.
- Познато је да ми нијесмо гласали за Устав, како из разлога који се тичу положаја судства тако и неких других. Вријеме које је прошло, захваљујући критyкама ЕУ, показало је исправност опозиционих критика да је правосуђе политички зависно и да то не може бити добро - подвукао је Ђукановић у саопштењу за "Дан".
Функционер Нове српске демократије каже да је у Црној Гори све постало политика и да је тако и са носиоцима правосудних функција. Упозорио је да су модели избора највиших судских званичника, како их Устав дефинише, омогућили ДПС-у и СДП-у да сами бирају пожељне кадрове.
- Тако нешто не може бити добро и логично је да је морало доћи до захтјева да се ти модели измијене. Вјерујем да је и ово учврстило међународне званичнике у увјерењу да је ДПС партија која нема рјешење за изазове пред Црном Гором и да је њеним лидерима стало само од очувања личне власти - тврди Милутин Ђукановић. Он је сагласан да је недавна изјава потпредсједника ДПС-а Светозара Маровића да је полицијско-тужилачка акција у Будви (када су ухапшени неки његови сарадници) изведена јер је "он политичка мета" веома значајна ствар.
- Прво, што један од кључних људи режима јавно признаје да је правосуђе политички зависно и да његови функционери примају политичке налоге. Друго, ово је једна од ријетких Маровићевих изјава гдје је признао истину. Изгледа да он истину говори само када га нешто заболи - закључио је Милутин Ђукановић.

 

 

(ДАН, 25. 01. 2011.)
 
Датум: 25.01.2011
Close
Close