Ђукановић: Власт неће да решава проблеме запослених

Талас штрајкова који је захватио Црну Гору је исполитизован и закаснио, а штрајкачи не могу очекивати његове ефекте, оцијенио је социолог Срђан Вукадиновић, напомињући да штрајкују исти они који су били "топовско месо и иницијална каписла" за догађања `89. и `90. године. Истиче да је тада злоупотријебљен "добар квалитет живота" запослених у фирмама које данас штрајкују - КAП, Жељезара, Рудници боксита... Додаје да је сада у току штрајк у Телекому, а да ће убрзо у протесте кренути запослени у свим фирмама.
- Они који сада штрајкују прије двадесетак година нијесу уважавали озбиљне тврдње да није ријеч о промјени система, већ да је то најбољи начин да се остане без посла - казао је Вукадиновић, објашњавајући да је иста ситуација данас - фирме се приватизују, власници их обезвређују и преносе капитал у друге земље. Истиче да радници немају шта да траже испред Владе и других институција, јер то нијесу адресе гдје могу било што захтијевати.
- Влада игра лицемјерну улогу, покушава краткорочно да угаси пожар, одржи изборни мир, не би ли поново ухватила позиције и наставила по старом - оцијенио је Вукадиновић и додао да је незаконито помагати штрајкачима у фирмама које су приватизоване. Истиче да је Влада једино дужна да контролише приватизационе уговоре и нове власнике присиљава да их испуњавају.
- Парама из буџета не може се куповати социјални мир - казао је Вукадиновић.
Сматра да ће вал штрајкова потрајати, јер је очито да су радници у Црној Гори незадовољни. Закључује да су се приватизација и приватна својина показале као веома неефикасни својински облици у Црној Гори и региону.
Милутин Ћукановић из Нове сматра да власт очигледно не може и неће да рјешава проблеме запослених, као и да се арогантно односи према њиховим захтјевима.
- Радници који да би прехранили породице, само траже право на рад представљају терет за власт - казао је Ћукановић.
Истакао је да је политика ДПС-а доживјела потпуни крах, јер од приватизација и довођења партнера који ће донијети просперитет нема ништа.
- Власт нема визију и не може да понуди рјешење за економску ситуацију. Очигледно је да може да функционише једино када од криминалних група добија значајна средстава. Борба против организованог криминала је, међутим, постала приоритет Европске уније у процесу интеграција, па су дотоци новца постали мањи, а економска ситуација у Црној Гори тежа - казао је Ћукановић
Тврди да је очигледно да је милијарда од приватизације отишла у џепове новокомпонованих бизнисмена, који од пословности и способности посједују само послушност према актуелном режиму.
Представник Покрета за промјене Зарија Пејовић истиче да синдикати треба да знају да "хватањем за рукав" министара неће пуно постићи, јер је "са њима неизвјесност једина извјесност"
- Захтјеви синдиката ће просто морати да се издигну на политички ниво. Што прије то боље - оцијенио је Пејовић.
Он тврди да министар финансија ради супротно од најављиване политике смањења пореза и дажбина. Пејовић предлаже израду објективне студије о стандарду грађана.
- Најављено повећање пореза на доходак физичких лица, повећање доприноса за пензионо и здравствено осигурање, само је другачије запаковано снижење зарада. Уз смањење плата неће се смањивати пропорционално и ниво цијена тако да ће се куповна моћ смањити - подсјећа Пејовић и додаје да је Министарство финансија показало неспособност у управљању финансијама, да нијесу предвидјели суфицит, као ни рецесију, која је код нас неминовно слиједила и без глобалне кризе. Сматра да је њихова неспособност лош сигнал за финансијска тржишта која ће тражити вишу премију за ризик на каматне стопе државних обвезница. Уколико Влада емитује обвезнице, додаје, финансијска тржишта ће се "сасушити", па треба очекивати раст каматних стопа за привреду и грађане. Пејовић појашњава да ће на другој страни склапање аранжмана са ММФ-ом лимитирати простор за Владину ваздашњу „политику 24 сата", односно гашења социјалних пожара једнократним давањима и лажним обећањима.Датум: 22.03.2010
Close
Close