Алексић: Срба више него на попису 2003. године

 Резултати предстојећег пописа показаће како Срба у Црној Гори има око 35 одсто, односно биће их више него на попису 2003. године, оцијенио је посланик Нове српске демократије Будимир Aлексић. Он је "Дану" рекао да подаци којима располажу јасно показују да ће на попису од 1. до 15. априла бити најмање 35 одсто Срба. 

- То ће бити врло значајно за будућност српског народа у Црној Гори, који је сада изложен асимилацији и дискриминацији од стране ДПС – СДП режима који баштини антисрпску политику. Очекујемо да се попис обави без притисака и манипулација од стране ове власти - истакао је Aлексић. Он је рекао да је очигледно да владајућој коалицији смета што нема већинског народа и што је Црна Гора мултиетничка држава. 
- Циљ је да број Срба у Црној Гори буде испод трећине укупног становништва, а за реализацију тог наума власт ће користити сва средства, укључујући и злоупотребу података са пописа, на шта ћемо обратити посебну пажњу - оцијенио Aлексић. 
Према његовом мишљењу, дио јавности је већ кренуо у кампању чији је спонзор режим а која има за циљ смањење броја Срба на попису, односно грађана Црне Горе који се изјашњавају као Срби. 
- То не може бити добро, наравно, али се од овог режима све може очекивати. Након што су осиромашили и криминализовали црногорско друштво, шверцовали цигарете, уништили привреду и обесмислили правни поредак, свакако да ни покушај фалсфиковања резултата пописа неће бити проблем. Зато понављам да оне који креирају и спроводе кампању дискриминације и асимилације треба подсјетити да то није пут у будућност већ у прошлост - навео је Aлексић. 
Попис становништва у Црној Гори предвиђен је за април ове године. Измјенама закона о попису становништва, које су усвојене на предлог СДП-а и ДПС-а, наложено је да се грађани изјашњавају о националној, односно етничкој припадности. Одређено је и да се грађани на попису изјашњавају о језицима који су препознати у Уставу Црне Горе.
 
 
(ДАН, 18. 01. 2011.)Датум: 18.01.2011
Close
Close