Ђукановић: Подјела власти постоји само на папиру

Подјела власти у Црној Гори постоји само на папиру, зато што систем није мијењан 60 година и одређене структуре нијесу спремне да се одрекну монопола, оцијењено је из Нове српске демократије.
Функционер НОВЕ Милутин Ђукановић каже за ,,Дан'' да је владајућа већина дала привид да постоји подјела власти и да се може говорити о демократском поретку.
Међутим, по његовој оцјени, у питању је само привид, а суштина је бахатост власти и давање превелике надлежности Влади и политичарима који су на државним функцијама, а који су челници владајуће ДПС-СДП коалиције.
-Оно што је основа сваког демократског система, а то је слободно изражена воља грађана на изборима, у Црној Гори не постоји. Опозиција на то упозорава годинама али има мало успјеха. Изборни систем се злоупотребљава у корист ДПС-а, криминалне структуре, посебно оне блиске власти, приситсцима на грађане помаже режиму да побјеђује, а судови су у служби елите на власти. Но, вјерујемо да су промјене близу, водећи људи у режиму су дали оставке тако да се надамо да почиње њихов политички крај, упозорио је Ђукановић.
Он истиче да је кршење закона постало карактеристика власти ДПС-а, тако да се може рећи да изненађење представља поступак који је потпуно законит, а не откривање неке афере и регуларности.
-Демократизација није истински циљ ове власти, а много је разлога да вјерујемо и да исто важи и за приступ Црне Горе ЕУ. Ауторитарност ДПС-а полако нестаје, и долазе крупне промјене у Црној Гори, сматра Ђукановић.

 (ДАН, 07. 01. 2011.)
Датум: 08.01.2011
Close
Close