Алексић: ДПС-у није стало до закона и Устава

Именовањем бивших министара Мираша Радовића и Милутина Симовића на нове функције, врх црногорске власти прекршио је Закон о спречавању сукоба интереса, који предвиђа да јавни функционер годину након одласка са функције не може да обавља дјелатност која је уско повезано са претходним послом. Члан 13 Закона није спријечио ДПС у науму да министар правде за свега неколико дана постане судија Уставног суда, али ни да Симовић као посланик дође у ситуацију да се изјашњава о истим законима које је конципирао као министар пољопривреде. Да апсурд буде већи, ДПС није сматрао за сходно да посланике Предрага Секулића и Тарзана Милошевића замијени уочи гласања о кабинету новог премијера Игора Лукшића, већ су пред очима црногорске јавности њих двојица гласали сами за себе. Секулић је нови министар туризма, а Милошевић пољопривреде.
Иако закон налаже прецизну одвојеност новог посла бивших јавних функционера од оних области којима су се бавили, према оцјени посланика Нове српске демократије Будимира Aлексића, власт ДПС-а је одавно показала да јој није стало до закона и црногорског Устава.
- Ово што се дешава са бившим министрима, онима који имају елементарни увид у збивања на црногорској политичкој сцени, не може бити никакво изненађење. Јер, било би изненађење да је другачије, и да су испоштовали закон умјесто што га крше. Црна Гора је, нажалост, приватна и партијска држава у којој је све могуће - казао је Aлексић за "Дан".
По мишљењу Aлексића, створена је нова елита, која не води рачуна ни о правном систему Црне Горе, ни интересу грађана.
- Једино би се тако могло објаснити како неки министар зарађује хиљаде еура, а грађани једва спајају крај с крајем. Друго, ова елита, која нам већ 20 година диктира услове и односе, убија критичку мисао, и жели да уруши сваку слику о себи као однарођеном режиму. Умјесто да се раскринка паразитска каста, која једе државу, Ђукановићу и његовима се пишу писма подршке, љубе им се руке, држе здравице, прича како пред њима падају државници и жене. Једном ријечју, стварају се нови црногорски хероји, безгрешни лидери који треба да нас воде у свијетлу будућност - нагласио је Aлексић.
Он сматра да режим неће моћи да дуго одржава лажну слику о себи и да се све више види његова криминална природа.
- Зна све већи број грађана да су челници власти корумпирани и повезани са неким круговима криминала, и види се гдје све то води - напомиње Aлексић.
 

 (ДАН, 06. 01. 2011.)
Датум: 08.01.2011
Close
Close