Алексић: Не интересује нас ни краћа ни дужа верзија химне

Одборници Социјалистичке народне партије, Народне странке и Демократске српске странке у Бијелом Пољу стајали су током интонирања комплетне државне химне "Ој свијетла, мајска зоро", упркос негативном односу њихових партијских централа према актуелним државним симболима. Таквим гестом практично су признали химну чијих је спорних стихова аутор ратни злочинац Секуле Дрљевић.
Свечаној сједници бјелопољског парламента као ни претходних година, нијесу присуствовали представници Нове српске демократије. Објашњавајући разлоге, функционер Нове Будимир Aлексић рекао је да им "не пада на памет да слушају кратку нити дугу верзију химне".
- Та пјесма је обиљежена и контаминирана духом Секуле Дрљевића, везана је за његову личност и зато је неприхватљива за све антинацисте а посебно за Србе са простора данашње Црне Горе из општепознатих разлога. То што су колеге из дијела опозиционих партија промијениле став према тој химни, а тиме и личности Секуле Дрљевића, њихово је право и њихов проблем, и то не бих коментарисао. За разлоге промјене става о овако важном питању треба питати њих - казао је Aлексић.
Устајање дијела опозиционара на државну химну Црне Горе, како је додао, свакога је изненадило, али њега само дјелимично јер се "у претходних 20 година нагледао људи који преко ноћи мијењају темељна политичка, идеолошка и национална опредјељења".
- Сјетимо се само Новака Килибарде и Мила Ћукановића. Догађај из Бијелог Поља, гдје су сви устали на Секулину химну, показује да је тај синдром у Црној Гори и даље дејствујући-закључио је Aлексић.


(ДАН, 05. 01. 2011.)
Датум: 06.01.2011
Close
Close