Ђукановић: Скандалозна одлука Вујановића

Црногорски предсједник Филип Вујановић за судију Уставног суда предложио је јуче Мираша Радовића, доскорашњег министра правде и члана Демократске партије социјалиста. Вујановић је јуче обавијестио јавност да је користећи уставне надлежности, одлучио да за предсједника Уставног суда предложи Милана Марковића који је и садашњи предсједник тог суда.
Највиши правни акт, Устав Црне Горе, прописује да судија Уставног суда не смије бити члан партије. У члану 54. Устава, пише да „судија Уставног суда, судија, државни тужилац и његов замјеник, заштитник људских права и слобода, члан Савјета Централне банке, члан сената Државне ревизорске институције, професионални припадник Војске, полиције и других служби сигурности не може бити члан политичке организације.
Радовић је до 2007. године био члан предсједништва ДПС-а, један је од агилнијих активиста ове партије у Колашину. То се могло видјети и приликом колашинских локалних избора у мају, када је Радовић био један од координатора ДПС-а. Није познато да је Радовић у међувремену напустио ДПС.
Одлука предсједника Црне Горе Филипа Вујановића да предложи досадашњег министра правде Мираша Радовића за судију Уставног суда представља скандал, оцијенио је јуче функционер Нове српске демократије Милутин Ђукановић.
Он сматра да је Радовић својим „залагањем" да Министарство правде и извршна власт суштински не спречавају бујање организованог криминала у Црној Гори очито завриједио пажњу врха режима да буде судија Уставног суда.
Као што се много пута раније могло видјети, а и овим се потврђује, ова и оваква власт не жели независно и ефикасно правосуђе, она жели послушнике и људе који својим дјеловањем неће нанијети штету интересима врха режима, казао је Милутин Ђукановић за „Дан".
Он је рекао да је власт, оличена у руководству ДПС-а, показала да не води рачуна о интересима грађана, већ о интересима елите и са њом повезаних тајкуна.
Више је постало излишно говорити да правосудни систем треба да буде независан од ДПС-а јер управо су на кључним позицијама или људи који су чла нови те партије, или су са њом повезани, оцијенио је Ђукановић.
Он каже да се владајућа структура у Црној Гори неозбиљно односи према захтјевима Европске уније, међу које спадају и реформа судства, његова деполитазација, а и успјешна борба против криминала.
Именовање човјека који је члан ДПС на функцију судије Уставног суда, довољан је доказ колико власт озбиљно схвата те процесе. Друго, и сама одлука да се продужи мандат челнику Уставног суда је невјероватна, јер но нашем мишљењу, све док се не смијене предсједници Уставног суда и Врховног суда, а и врховни држвни тужилац, нема успјеха у борби против криминала, рекао је Ђукановић.
Он је нагласио да цијела црногорска јавност зна чије послове треба пропитати и ко је одавно у центру пажње због сумње да се на незаконит начин стекло богатство.
Али наши судови не гоне те људе, нажалост, док се на многим примјерима очигледно незаконитих радњи Уставни суд однио као да је све чисто, констатовао је Ђукановић.
 (ДАН, 29. 12. 2010.)
Датум: 29.12.2010
Close
Close