Радуновић: Власт не интересује мишљење јавног мњења

Црна Гора је, на самом измаку 2010. године, добила званичан статус кандидата за чланство у Европској унији, што је посљедња степеница прије почетка предприступних преговора, чија финализација претходи самом учлањењу. Са тим статусом није стигао и датум почетка преговора, али јесте неколико услова за њихов почетак. Поред унапређења медијских слобода, боље заштите од дискриминације и усвајања изборног закона, ту су, вјероватно и најважнији - примјена закона, стварање ефикасног и деполитизованог правосуђа, борба против организованог криминала и корупције. Међутим, основни предуслов за рјешавање ових друштвених проблема је промјена свијести и формирање аутентичног европског духа у доминантном дијелу друштва.
Aутентична политичка воља, односно, искрена одлучност власти да реформише друштво, је питање које се најчешће означава као главна препрека суштинској трансформацији црногорског друштва у европско.
На питање - колико су политичари склони компромисерском приступу реформама, односно, стављању партијских интереса изнад друштвених - одговорио је функционер опозиционе, Нове српске демократије, Славен Радуновић, који је почео ријечима - Мислим да се и даље партијски интерес ставља испред друштвеног.
„Код нас јавно мњење нема велики утицај, посебно не на владајућу структуру. Видјели смо колико су пута одређене новине или електронски медији успјели да докажу врло крупне нерегуларности, али никада од тога није било резултата. Тако су локални и државни политичари на власти охрабрени да није ни битно што ће да изађе у новинама јер проћи ће два дана и то ће се заборавити. Опозиционим политичарима је битно шта мисли јавно мњење и ми се сви трудимо да се понашамо у складу са општим грађанским интересима. Страх ме је да би многи од нас, када дођу на власт, могли да се понашају као и ови из власти“, наводи Радуновић.
 (Радио Слободна Европа, 25. 12. 2010.)
Датум: 27.12.2010
Close
Close