Алексић: Државне институције да прихвате угрожене грађане

Било би сасвим логично да највиши државни функционери у Црној Гори отворе врата државних институција за прихватање страдалих од недавних поплава, али то се од однарођене власти не може очекивати, каже посланик Нове српске демократије Будимир Aлексић. Међутим, реакције из кабинета највиших званичника показале су да челници у Црној Гори, ипак, неће поступити као лидер Венецуеле Уго Чавез, који је уступио свој кабинет грађанима угроженим од поплава у тој земљи. Он је одлучио да земљом привремено руководи из шатора како би породице, које су у поплавама остале без крова над главом могле да буду смјештене у његову канцеларију. Чавез је истакао да ће у башти предсједничке палате смјестити беудински шатор, у коме ће бити, а који је на поклон добио од либијског предсједника Моамера Гадафија.
Aлексић је за "Дан" рекао да би сигурно било основа да се, као у Венецуели, по налогу државног врха, отворе врата државних институција за прихватање стотина грађана који су страдали од незапамћених поплава посљедњих дана у Црној Гори.
- То би било врло логично у земљама у којима постоји демократија и гдје државни функционери воде рачуна о интересима грађана. Лично ми је тешко да замислим да, рецимо, у Скупштини Кривокапић или у Влади Мило Ћукановић отварају врата својих кабинета да приме невољнике. Знамо сви добро да им то није нека јача страна - каже Aлексић.
За разлику од, можда, Чавеза, како каже Aлексић, црногорски политички лидери фокусирани су на "све друге интересе само не на интересе грађана".
- Једино је власт, која је 20 година самовољна, и коју не интересује ништа друго до опстанак, могла да поступа према страдалима од ових поплава како јесте - истакао је Aлексић. Он је устврдио да се од власти која је одговорна за криминализацију и сиромашење друштва не може очекивати да изађе у сусрет грађанима који су страдали од поплава.
- Ова и оваква власт води рачуна о себи и тајкунима, који су преузели скоро све што се има преузети у Црној Гори, што режим чини антинародним. Док су они на власти, Црна Гора ће наставити да тоне - закључио је Aлексић.

 

 


(ДАН, 12. 12. 2010.)
Датум: 12.12.2010
Close
Close