Алексић: Пријети још већа политизација судства

Aнализирајући број преиначених казни Aпелационог суда, изречених за најтежа кривична дјела у посљедњих пет година, намеће се закључак да је умјесто што се укидају пресуде неопходно смијенити судије. Наши саговорници на ову тему слажу се у оцјени да је правосуђе под "шапом" политике и да бољитка, односно квалитетних пресуда, неће бити док год је тако.
Само у посљедње двије године оборене су пресуде Вишег суда изречене за убиства Душка Јовановића, главног и одговорног уредника "Дана" и Славољуба Шћекића, полицијског функционера, за наводно почињени ратни злочин у "Морињу", као и за шверц кокаина за који су, између осталих, оптужени Вуксан Цемовић и Вук Вулевић.
Aпелациони суд, такође је укинуо и значајан број пресуда изречених у предметима за тешка убиства.
Посланик Нове и члан Одбора за политички систем и правосуђе Будимир Aлексић наводи да и европски фактори који су подржавали овај режим, експлицитно говоре да је судство исполитизовано.
- Евидентно је да овакве пресуде боду очи, али без промјене режима и кључних људи не може се ићи напријед. Може се очекивати само још већа политизација - тврди Aлексић.
Према његовим ријечима, у судству и правосуђу, али и другим инстанцама, запошљавају се људи по политичком кључу.
- Дошао је као кадар ДПС-а, а при том треба да суди по правди, а да не пита партију која га поставила. Такав судија је доведен као кадар да буде послушан, да ради за ту политику. Све ће бити овако док се тако буде радило - наглашава Aлексић.
Ко је год дошао по партијској линији на функцију, сматра он, не може бити независан.
- С обзиром на то да је судство политизовано логично је да су и одлуке овакве какве јесу - појашњава наш саговорник.

 

 


(ДАН, 12. 12. 2010.)

 
Датум: 12.12.2010
Close
Close