Ђукановић: Приватизација Рудника постала социјални проблем

Колико Министарство економије и такозвани стратешки партнери воде рачуна да се испуне обећања дата радницима, најбољи је примјер Рудника Боксита. Агонија у овом предузећу траје већ дуже вријеме и свједоци смо да власници односно управљачке структуре ове компаније не испуњавају преузете обавезе према радницима. Пословодство Рудника Боксита се обавезало да ће до 15.10.2010. измирити све обавезе према радницима, али још се не назире завршетак тог процеса. Начин на који су се одлучили да реализују дио социјалног програма представља класичан примјер злоупотребе службеног положаја са елементима корупције, и крајње је вријеме да се и државни тужилац умијеша у цјелокупан процес и коначно почне да ради свој посао.
На основу којих правних аката пословодство расписује тендер за продају дијела имовине Рудника (Вила у Херцег Новом са припадајућим земљиштем, 19 соба у Хотелу Металург, постојећи објекти у кругу старог Транспорта површине око 1700м2 као и припадајуће земљиште површине 22000м2, објекте и земљиште на простору МЗ Уздомир, „Пецара“, као и Клуб Рудара), и на основу којих елемената су процијенили да ова имовина вриједи свега 5.800.000 евра. Јавност је остала ускраћена за информацију да ли се неко јавио на тендер и шта се даље дешава са овом имовином. Државни тужилац мора да да одговор на питање да ли је ова имовина и даље у власништву Рудника, и ако није на који начин је дошло до њене продаје и за који је износ продата. Вриједност ове имовине је у сваком случају значајно потцијењена, али још већи парадокс се десио када је извршена такозвана приватизација односно поклањање цјелокупног Рудника за свега 6.500.000 евра.
Приватизација Рудника Боксита и процеси који се дешавају у овом предузећу, довели су до тога да једно од најбољих предузећа у Црној Гори, а можда и шире, постане велики социјални проблем читавог друштва. Једину корист од оваквих процеса имају појединци из власти и разни домаћи и бјелосвјетски тајкуни, док су радници који су стварали ,,Боксите'' и за ово предузеће везали своје судбине постали жртве једне од бројних пљачкашких приватизација и промашених потеза црногорске власти.

 
Милутин Ђукановић, предсједник ИО Нове српске демократије
 
Датум: 08.12.2010
Close
Close