Булајић: ХЕ на Морачи немају ни економско ни енергетско оправдање

Тачна је тврдња многих енергетичара, који за овако постављену варијанту градње четири хидроелектране на Морачи говоре да нема ни економско, нити енергетско оправдање. Посебна је прича потапање кањона ријеке, поштовање строгих стандарда очувања животне средине, као и утицаја на вјерске и културне објекте, оцијенио је потпредсједник Нове српске демократије Страхиња Булајић.
-НОВA је предала у скупштинску процедуру Декларацију о заштити кањона ријеке Мораче у којој тврде да предложени пројекат система електрана није црногорски интерес. Читав поступак Влада није водила транспарентно. Почев од тендера за продају акција ЕПЦГ и неразумљивог одустајања од преко 100 милиона евра веће цијене коју је грчка компанија понудила преко продаје акција италијанској компанији A2A, па до најновије продаје дијела државног Преноса њиховим земљацима из Терне без расписивања тендера. Уз све то, A2A је добила право потпуног оперативног руковођења у ЕПЦГ, иако још увијек није већински власник. Све је још занимљивије ако се зна да је директна добит државе Црне Горе од продаје ЕПЦГ свега 96 милина евра, или тек око 111,6 по мегавату инсталисане снаге потпуно спремних и разрађених постројења. Ове Владине активности добијају на још већој занимљивости имајући у виду да је предрачунска (не и коначна) цијена мегавата инсталисане снаге електрана на Морачи око 2,5 милиона евра. А оних 96 милиона које је добила ЕПЦГ од Италијана као свој дио, налазе се на рачуну Прве банке дуже од годину. На том рачуну је новац и сачекао Италијане, да они опет буду ти који ће да располажу ,,својим'' парама, рекао је Булајић.
Он је оцијенио да је проблематична и траса подморског кабла.
-Према неким информацијама, прикључна тачка са црногорске стране је у реону Кртоле, тако да ће постављање кабла представљати проблем рибарима из Боке. Ако буде тако, у складу са Законом о морском рибарству биће трајно забрањено рибарење од морске границе са Хрватском до рта Платамуни, чиме се поставља питање егзистенције рибара са тог подручја. Шта ће да раде људи којима је рибарење деценијама било основни извор егзистенције и да ли се разматрала могућност обештећења тим људима, пита се Булајић
Навео је да ће напон у каблу износити 400 000 волти, истичући да би било занимљиво саопштити јавности да ли је ико процијенио евентуалну штетност електромагнетног, или неког другог утицаја кабла на околину.
-Управо ово је био разлог протестних окупљања становника регије Абруцо, што је био увод у покретање истраге суда у Пескари, због корупције у процесу уговарања изградње кабла, подсјетио је Булајић.
Он је прецизирао да Италији годишње недостаје око 48 000 гигавата сати струје, уз проблем са емисијом угљен диоксида и ефектом стаклене баште.
-Према одредбама Кјото протокола, Италијани могу градити нове термокапацитете само под условом да хитно из увоза обезбиједе тзв. зелену енергију. То је разлог њихове заинтересованости за Електропривреду и чисту хидроенергију коју би преносили са ових простора. Тиме ће смањити сопствени ниво загађивања и затим ће створити могућност за улагања у нове капацитете. Зато су ти тзв. зелени сертификати веома важни Италијанима и отуда је један од разлога њиховог интереса да купе већински пакет акција ЕПЦГ, а у свему томе очитује се посебан значај ХЕ Пива и ХЕ Перућица, као извора вршне енергије. Треба знати да ће Италијани извозити зелене киловате, а нашу ће потрошњу да покривају из увоза, ако буде потребно, истакао је Булајић.
 
(ДАН, 06. 12. 2010.)
Датум: 06.12.2010
Close
Close