Опзиција бојкотује Радоичића

Опозициони одборници никшићке Скупштине бојкотоваће избор предсједника општине који је заказан за понедјељак 15.марта, а кандидат Демократске партије социјалиста (ДПС) за ту функцију биће актуелни градоначелник Небојша Радојичић.
Према новом закону, градоначелнике више не бирају грађани на изборима, веђ одборници. Предсједници општинских одбора Социјалистичке народне партије(СНП), Нове српске демократије(Нова), Покрета за промјене(ПЗП), Народне странке(НС)-Демократске српске странке(ДСС) и Демократског центра(ДЦ) казали су да ће бојкотовати избор предсједника јер не желе да дају легитимитет извршној власти која је, како су оцијенили, уништила Никшић. Челници опозиционих општинских одбора Светозар Голубовић(СНП), Милутин Ћукановић (НОВA), Вељко Васиљевић (ПЗП), Зоран Мркић (НС), Миомир Ковачевић (ДСС) и Славко Хрвачевић(ДЦ) сматрају да избор градоначелника Никшића не може бити легитиман. То образлажу чињеницом да Статут општине није усклађен са новим Законом о локалној самоуправи. Незадовољни су и радом извршне власти у Никшићу у протеклих пет година, на челу са Радојичићем.
,,Никшић је потпуно девастиран, горућа путна инфраструктура није завршена, попут Булевара 13.јул, заобилазнице, улица Бистричке и Драговолучке, није започета градња дугогодишњег проблема- система за пречишћавање отпадних вода, ни регионалне депоније’’, саопштили су опозициони ћелници. Указали су и да је никшићка самоуправа током прошле године била пред банкротом, да није измирила обавезе према добављачима, да запосленим у Општини и јавним установама дугује пет плата, политићким партијама десет мјесечних надокнада.
,,По основу партијских заслуга запослила је током протеклих пет година 500 чланова и симпатизера владајуће коалиције и на тај начин довела локалну самоуправу у фазу банкрота, из кога се практично немогуће извући, истичу опозициони челници. Образлажу да због свега тога не желе да дају легитимитет таквој извршној власти, јер би у супротном били ,,њихови саучесници’’.
Предсједник никшићког ДПС-а, Вељко Зарубица рекао је да је процедура у вези избора кандидата трајала око мјесец, а да је једногласно одлућено да то буде Радојичић.
 
(МИНA, 13. 03. 2010.)Датум: 15.03.2010
Close
Close