Булајић: Уништавањем фабрике зарађују 15 милиона

Потпредсједник Нове српске демократије Страхиња Булајић оцијенио је да најновија дешавања у никшићкој Жељезари захтијевају хитно изјашњавање Владе.
- Након изјаве представника већинског власника Марка Џејкобсона да је Влада одобрила демонтирање, резање и претапање ситне и средње ваљаонице, значајно је да чујемо шта надлежни министар и премијер могу да саопште везано за ову констатацију. Било би интересантно сазнати зашто такав договор није наведен у купопродајном уговору - истакао је Булајић у изјави нашем листу. Подсјетио је грађане Црне Горе, а посебно Никшићане и чланове Владе, да је већински пакет акција Жељезаре продат актуелном власнику за пет милиона еура.
- Познато је да је 12.000 тона квалитетног челика, који се налази у погонима ситне и средње ваљаонице, процијењен као отпадни материјал, вриједи најмање 3,5 милиона еура. Кад би се претопио, његова вриједност била би увећана најмање троструко. Одлуком пословодства, раније је из ситне и средње ваљаонице демонтиран електро блок, а 100 тона бакра које је скупљено у тој активности продато је као секундарна сировина за нешто више од 500.000 еура. Недавно је у кругу фабрике нови власник прикупио, претопио и продао 1.200 тона отпадног челика који се налази на залихама још прије његовог доласка.
Кад се ови подаци логички поређају и узме у обзир да је нова опрема (електролучна пећ и уређај за отпрашивање) обезбијеђена уз помоћ кредита, а не директном инвестицијом новог власника, онда је потпуно јасно зашто не треба дозволити холандском МНСС-у да незаслужено приграби огромну количину новца. Поготово што је тај износ скоро трипут већи у односу на цијену коју је платио за већински пакет акција у Жељезари - поентирао је Булајић.
Како је додао, треба узети у обзир да власник може након ове продаје отићи, што се и раније дешавало приликом приватизације Жељезаре.
- Тада би највећи дио овако зарађеног новца отишао заједно са пословодством. Кредите за нову опрему, наравно, враћали би они који би остали да раде на њој. Нова српска демократија подржава захтјеве радника Жељезаре, којима се запослени у овом предузећу супротстављају уништавању опреме и сиромашењу колектива. Такође, тражимо да Влада што прије упозори партнера, холандски МНСС, да одустане од уништавања Жељезаре и испоштује уговором преузете обавезе - нагласио је Булајић.

 

 

(ДАН, 29. 11. 2010.)
Датум: 29.11.2010
Close
Close