Бећковић за ИН4С о суђењу за „државни удар“: 
                                Мандић и Кнежевић освијетлили образ српству

Бећковић за ИН4С о суђењу за „државни удар“: Мандић и Кнежевић освијетлили образ српству


Господине Бећковићу, како се осјећате након што сте постали добитник награде Марко Даковић, која вам је уручена од оне Црне Горе који вас заиста воли, цијени и поштује Ваш рад?

- Високо су они мене одликовали и почаствовали. Али, ја се исто толико радујем што су Марка Даковића рехабилитовали и извели на светлост, после толико деценија његовога странствовања. То је једна од најсветлијих личности нашега народа, који је био Марко Миљанов свога времена. Марко Миљанов је написао „Примјере чојства и јунаштва“, а један од његових примјера нашега доба је Марко Даковић. И то што су установили његов орден, ја се надам да ће се тако једног дана звати „Српска легија части“.

Из Вашег угла шта мислите шта је то у Србима и српском народу у Црној Гори, с једне стране свето, а шта проклето, па их се толико плаше „новокомповани“ Црногорци, и на све начине покушавају да их асимилишу?

- То је дуга прича, али то се први пут у историји дешава, да они који нису Срби поништавају одлуке историје српског народа. Они не поништавају одлуке Хрватског сабора или Призренске лиге, него Велике Народне скупштине српског народа у Подгорици. Како је то могуће да народ који није њихов буде у њиховој надлежности?

Упознати сте са судским процесом монтираног „државног удара“ против оних који се бори за права Срба у Црној Гори. Како то коментариште?

- Било је тих процеса и раније. У једном од тих је учествовао и Марко Даковић. То је био чувени бомбашки процес. А и сад смо имали један бомбашки процес, а оба су била по сценарију црногорске полиције. Тако да чудим се зашто су дозволили директан пренос, зато што су у том преносу Срби видели неке велике, крупне личности нашег јавног живота и нашег народа, као што су господин Мандић и господин Кнежевић, тако да су их у целом српству уздигли и осветлили као нове личности које ће одлучивати о судбини и будућности нашег народа.

Кога то Матија Бећковић од српских писаца у Црној Гори чита?

- А има онај један кога сви знамо напамет, да нам га не би отели. И он је створио тај народ, а тај народ сада не зна ни шта ће с њим, ни шта ће без њега.

ИН4С, 01.04.2019.Датум: 01.04.2019
Close
Close