Ковачевић: Албанцима у Тузима неважни
                                комунални проблеми већ национална агенда

Ковачевић: Албанцима у Тузима неважни комунални проблеми већ национална агенда

Портпарол Нове српске демократије (НСД) Марко Ковачевић сматра да је, с обзиром на чињеницу да је коалиција Албански форум добила подршку Раме и Тачија на свечаности поводом дана албанске дијаспоре у Тирани, и прије избора било посве јасно да ће се албанско бирачко тијело у Тузима снажније хомогенизовати, што по њему представља почетак реализације пројекта „велике Албаније“ у Црној Гори.

„Знајући за методе којима ДПС приступа изборима, Албанци из општине Тузи сигурно нису пропустили прилику да се о њих добро овајде и поред тога што су им у огромном броју ускратили подршку у односу на претходне изборне процесе. А када у обзир узмемо чињеницу да су демократе и СНП учествовали такође на овим изборима, имамо ситуацију у којој су албански политичари и гласачи у Тузима успјели да реализацију идеје ’велике Албаније‘ у Црној Гори отпочну са пуним легитимитетом, као да су протести одржани дан раније на улицама Подгорице били у некој другој држави, а не у до скоро истој општини“, каже Ковачевић за Спутњик. 

С обзиром да се Подгорица и нова општина Тузи још нису формално разграничиле, Ковачевић упозорава да би то евентуално разграничење могло врло лако бити потенцијална каписла за одређене инциденте, или, не дај Боже, отпочињање сукоба у Црној Гори по истом оном принципу како се то догађало на Космету и у Македонији. 

„Видјели смо да ови локални избори нису били попут оних у другим општинама у којима доминирају приче о комуналним темама и проблемима, већ су се Албанци врло јасно декларисали да им је у првом плану и на локалном и на сваком другом нивоу агенда о албанском националном јединству и интересима.“

„Нажалост, политика коју је спровео Мило Ђукановић и сви они који су били у сепаратистичком блоку 2006. године, а који је био финансиран од Насера Кељмендија и њему сличних особа, почиње да даје своје конкретне резултате и показује да је референдумска албанско-бошњачко-монтенегринска коалиција у ствари била усмјерена против интереса саме Црне Горе“, јасан је Ковачевић.

Спутњик, 04.03.2019.Датум: 04.03.2019
Close
Close