Милатовић: Топлички устанак 
                               и Подгоричко рано прољеће

Милатовић: Топлички устанак и Подгоричко рано прољеће

Пише: Јанко Милатовић, предсједник ОО Нове српске демократије Никшић

На јучерашњи дан прије 102. године донешена је одлука о подизању Топличког устанка – јединог народног устанка у поробљеној Европи за вријеме Великог рата.

Средиште је била планина Копаоник и Топлички крај. Устанак је подигнут као последица велике репресије аустроугарских и бугарских окупационих власти које су подијелиле територију Краљевине Србије. Њихове немилосрдне репресалије огледале су се у злочинима над домицилном становништву, свештеним лицима и рањеним српским војницима који нијесу успјели да се домогну збјега кроз Албанију.

Такође, вршене су и насилне регрутације, рушења вјерских објеката и друга непочинства.

Оно што је веома значајно за нас из Црне Горе јесте да су Топлички устанак масовно подржали црногорски комити, чији су припадници неријетко, били на челним позицијама устаничких чета. Један од најзначајнијих од њих био је Тошко Влаховић, студент и први интелектуалац који се придружио устаницима, а убрзо је постао и командант Крајинског одреда. Даље, важно је поменути и капетана Милинка Влаховића команданта Јабланичког одреда, затим професора Јована Радовића команданта Пиротског одреда и Милана Дрљевића који је постао замјеник команданта Топличког устанка.

Данашње генерације Црногораца треба да слиједе примјер својих јуначких предака и да се данас, у духу наше славне традиције, одупремо последњем диктаторском и тоталитарном режиму у Европи који предводи Мило Ђукановић.

Као што су се и наши преци из генерације у генерацију одупирали разним окупаторима и поробљивачима тако и ми морамо да се одупремо њиховим моралним и идеолошким потомцима персонификованим у данашњим црногорским властодршцима.

Одупримо се клептоманима, криминалцима, свашточињама и издајницима из ОКГ ДПС!

„Као предсједник ОО Нове српске демократије у Никшићу желим овом приликом да позовем све чланове, симпатизере и гласаче Нове српске демократије и Демократског Фронта да, као и 2015. године, и сјутра масовно подржимо протест у Подгорици и да се коначно изборимо за слободну Црну Гору и будућност са једнаким шансама за све“.

ИН4С, 23.02.2019.Датум: 23.02.2019
Close
Close