Мандић и Раичевић положили цвијеће
                                      на мјесто страдања Далибора Јауковића

Мандић и Раичевић положили цвијеће на мјесто страдања Далибора Јауковића


Посјећамо, Јауковић је прије годину дана бацио бомбу у двориште Америчке амбасаде у Подгорици, након чега се убио.

Јауковић је 1999. године био припадник Војске Југославије и ратовао је на Косову и Метохији за вријеме НАТО бомбардовања.

Лидер НСД-а Андрија Мандић казао је да је ово на неки начин мала захвалност за све оно што је Јауковић урадио за своју војску.

„Ратни ветарани и сви они који су учествовали у рату памте га по томе што је био један од најбољих и просто желимо да пошаљемо поруку неким новим генерацијама, да то што сте патриота и одани својој земљи, поштујете традиционалне вриједности властитог народа, да то треба да вас издвоји и истакне у односу на оне друге који су склони издаји, који су склони промјени, националног, вјерског и сваког другог идентитета“, рекао је Мандић за портал ИН4С.

Додаје да се и на овај начин опраштамо и исказујемо поштовање од „нашег ратног друга“.

„Важно је да сви у Црној Гори знају, да они који су велики људи не смију да буду заборављени од своји сабораца и својих сународника“, наглашава Мандић.

Он је Јауковићев чин упоредио са Чехом Јаном Палахом, који је такође због политичке неправде себи одузео живот.

„Као што је Јан Палах у Чехословачкој, када је Чехословачка била окупирана, одузимајући себи живот исказао протест и неслагање са тим да његова држава буде окупирана, тако је и Далибор Јауковић на један сличан начин показао да не пристаје на окупацију властите државе“, оцјењује Мандић.

Предсједник Мировног покрета „Не у рат, не у НАТО“ Гојко Раичевић истиче да је име Далибора Јауковића дубоко урезано у национално и колективно памћење нашег народа.

„Јауковић је одликовани ратни херој, показао је приврженост нашој земљи и Косову тиме што је био један од најхрабријих учесника Војске Југославије у рату 1999. године“, казао је Раичевић.

Такође, додаје да се на овај начин најскромније обиљежило сјећање на хероја Далибора Јауковића, те да ће засигурно следеће године то прећи у масовнији скуп.

Јауковић није подржавао улазак Црне Горе у НАТО, против којег се борио 1999. године. Кривио је црногорску власт да су се „продали Америчкој амбасади“.

Из Управе полиције је тада саопштено да је Јауковић имао двије ручне бомбе кашикаре- једну коју је бацио на Амбасаду, а другом се разнио.

ИН4С, 22.02.2019.Датум: 22.02.2019
Close
Close