НСД одлучила: Највише страначко 
                                         одликовање академику Бећковићу

НСД одлучила: Највише страначко одликовање академику Бећковићу

Главни одбор Нове српске демократије донио је одлуку да орден Марка Даковића додјели српском пјеснику и академику Матији Бећковићу.
 
Повеља "Марко Даковић" је награда коју је Нова српска демократија установила 2018. године на 100. годишњицу уједињења Црне Горе са Србијом. Марко Даковић  је био водећа личност и душа ујединитељског покрета, врсни интелектуалац, доследни опозиционар и борац за демократске реформе у књажевини и краљевини Црној Гори и краљевини Југославији.
 
Први лауреат ове награде биће највећи живи српски пјесник и баштиник традиције поборника уједињења  Србије и Црне Горе, Матија Бећковић.
 
Бећковић као есенција духа српског народа у протеклих пола вијека и као изданак Црне Горе је поред свог познатог књижевног опуса и јавног дјеловања поетски оживио лик Марка Даковића.
 
С обзиром на срамни чин црногорских власти, које су забраниле улазак у Црну Гору Матији Бећковићу и још тројици познатих српских интелектуалаца, руководство Нове српске демократије је донијело одлуку да свечану сједницу Главног одбора на којој ће се Бећковићу додјелити повеља одржи у Београду. На овај начин желимо да пошаљемо поруку однарођеном црногорском режиму да неће успјети у свом науму да успостави вјештачке баријере међу Србима и да је нама отаџбина свугдје гдје су људи попут Матије Бећковића.
 Датум: 29.01.2019
Close
Close