Мандић на протесту ДФ-а: Ловци ће 
                                   бити ловљени, долазе ватре слободе

Мандић на протесту ДФ-а: Ловци ће бити ловљени, долазе ватре слободе

На протесту ДФ-а испред Скупштине Црне Горе, Андрија Мандић, је позвао судије Уставног суда да колико сјутра донесу одлуку о жалбама адвоката на хапшење Небојше Медојевића и Милана Кнежевића, јер у недјељу већ може бити касно. Тада ће, по његовим ријечима, засијати ватре слободе у Подгорици, а прошириће се и на друге градове.

– Позивамо Уставни суд да колико сјутра ријеши овај проблем, који је једна од највећих политичких криза у којој се налази Црна Гора. Тражимо да УС одлучи по жалби наших адвоката које су предате и очекујемо брз одговор. Овај Уставни суд је биран у парламенту и као члан Уставног одбора тражили смо од њих да поштују устав и законе. Појединачно се сјећам сваког од њих како су реаговали када смо их бирали. Небојша Медојевић, као члан тог одбора, за све њих имао је само једно питање: Да ли радите за службу држане безбједности или неку другу страну службу и хоћете ли бити слободни када будете доносили одлуке? Сви су саопштили да не раде ни за кога, да им је устав и брига о људским правима једина светиња. Ево седми дан како посланик коме није скинут имунитет и који је водио битку против организованог криминала, отац и супруг, частан и честити човјек, налази се у Спужу, гдје штрајкује глађу. А они који су пред њим и свима нама рекли да не раде за ниједну службу и да ће слободно соносити одлуке, ћуте. То није поштено и то није фер и они нијесу говорили истину, јер раде за некога, али не за грађане Црне Горе, него за онога ко им издаје наређења. Зато их позивамо да се колико сјутра одреде на жалбе које су поднијете, рекао је Мандић.

Он је најавио и скуп у недјељу, који би требало да буде попут оног у Паризу. ДФ и грађани радиће само оно што данас ради демократски свијет у борби за слободу.

- У недјељу скупиће се овдје Црна Гора, урадићемо оно што се ради у Француској. Ловац ће бити ловљен. Када су се у Паризу појавили први жути прслуци и када су поставили захтјеве влади Макрона да одустану од такси које су наметнули у влади су збијали шале и говорили како ће растјерати ту малу шаку људи. Међутим, када су плануле ватре слободе, не само у Паризу, него широм Француске, та иста влада је молила протестанте да то не раде и да ће они одустати од акциза. Зато шаљемо поруку да ријешите ово што прије, јер у недјељу ће бити касно. У недјељу ће да се упале ватре слободе не само у Подгорици, већ ће се оне пренијети наредних дана у све градове Црне Горе. Жутих прслука има довољно и слиједимо и радимо оно што ради демократски свијет. И у Црној Гори ће бити жутих прслука и ватри слободе уколико ови ловци не одустану од лова. Ловци ће бити ловљени и то веома брзо, поручио је Мандић.

Бранка Бошњак је истакла да се ријеч и слобода не могу ухапсити и да су слободнији Небојша и Милан него многи који сједе у државним институцијама.

- Слобода и ријеч се не могу ухапсити. Слободнији су Небојша Медојевић у спушком затвору и Милан Кнежевић у нашој посланичкој канцеларији, него многи који сједе у овим трулим институцијама. Они су обичне трање или што би жене рекле оне потираче које покушавају да оперу црни образ режима бацајући своју струку под ноге и повијајући кичму пред овим олошима који су нас заробили већ 30 година. Нико нема право да у овом тренутку буде неутралан. Ово је лице и наличје Црне Горе. Драго нам је што имамо поодршку и НВО и слободних интелектуалаца који нас зову и дају подршку Медојевићу и Кнежевићу, јер су видјели да и други ускоро могу бити на њиховом мјесту и да ловци могу постати ловина. И једва чекам да постану ловина. Знам Медојевића више од 30 година и знам да ће истрајати и да је ментално јак што је показао прије неки дан у Вишем суду када је свима очитао лекцију. И то лекцију из морала и дигнитета посланика. Бранио је оне које је нападала ова власт и зато ме данас боли како се понашају мањински народи, а знам да је деведесетих, када је било тешко, био је на њиховој страни. Данас нема никога осим Ибрахима Чикића кога поздрављам. Међутим многи ћуте ради привилегија и то је срамно. Доћи ће и они на ред и брзо се коло окреће. Неће нас зауставити у парламенту да не причамо, јер то је једино мјесто гдје се може чути другачије мишљење. Позивамо да ухапсе и све нас, али слободу не могу ухапсити  и увијек ће се чути слободна ријеч док има нас и вас који нас подржавате. И сваког дана биће нас све више, рекла је Бошњак.

Милун Зоговић нема дилему. По њему Уставни суд мора ослободити Небојшу и Милана.

- Једина одлука УС мора бити слобода за Милана и Небојшу. Они се не боре за себе него за судбину свих грађана Црне Горе, који не желе да буду робови у диктаторском режиму. Уколико УС не донесе очекивану одлуку онда ЦГ улази у бруталну диктатору и од нас се онда очекујемо да дамо одговарајући одговор, вели он.

Бећир Вуковић је подсјетио да су и у турско доба Црногорци скапавали у спушком казамату, али то раде и у наше дане тражећи слободу.

- Лажни лидери у региону лове лидере опозиције, затварају ријеч, мишљење, али постоји и она друга страна стварности. Ми нијесмо слободни док су наши пријатељи у затвору, а шта је друго Црна Гораа него затвор. Зато ће у недјељу овдје бити хиљаде жутих прслука како не бисмо носили жуте траке, сматра Вуковић.

На протесту су говорили представници пензионера КАП-а и грађана.

ИН4С, 06.12.2018.Датум: 06.12.2018
Close
Close