Лекић: Скупштина да осуди забрану одржавања
                                    Свечане академије у Пљевљима

Лекић: Скупштина да осуди забрану одржавања Свечане академије у Пљевљима

Предсједник Клуба одборника НСД Пљевља Милан Мијо Лекић затражио је допуну дневног реда данашње локалне Скупштине једном тачком, нагласивши да она буде и прва. Лекић је затражио подношење и разматрање информације секретара општине за друштвене дјелатности – Мерсудина Халиловића о забрани одржавања Свечане академије која је организована поводом прославе црквене градске славе – Св. Петке, стогодишњице ослобођења Пљеваља од Аустроугарске, стогодишњице ослобођења и уједињења Црне Горе и Србије.

Он је подсјетио да је Халиловић био одобрио одржавање Свечане Академије па је на исти дан, када је Академија требало да се одржи, донио забрану коришћења сале Дома Војске.

„Знамо ми да то није учинио секретар Халиловић већ је то учинио некадашњи великосрбин – предсједник општине, господин Мирко Ђачић. Знамо ми да је он прво понудио Јоку Ђачић да она потпише такву одлуку па је она, за дивно чудо, одбила да тако нешто уради. Знамо ми и да је господину Халиловићу наређено да потпише одлуку о забрани одржавања Свечане Академије у Дому Војске али ме чуди да се господин Халиловић није сјетио Иса Махмутовића. И Ису Махмутовићу било је наређено, и то још од већих србомрзаца него што је данас наш предсједник, да руши капелу на Ловћену па је добио са ријечима да он неће ничију богомољу да руши“, казао је Лекић и истакао:

„Не знам да ли сте свјесни, господине Халиловићу, да овај ваш чин забране одржавања ове Свечане академије раван рушењу богомоље. Ви сте са овим потезом направили један велики скандал, обрукали и осрамотили првенствено себе, локалну управу па и грађане Пљеваља“.

Функционер НСД је упитао коме смета прослава 27. октобра, односно Св. Петке, „када је то најзначајнији датум за Пљевља, у историји Пљеваља“.

„Пљевља су два пута, баш 27. октобра, на Свету Петку, ослобођена и то 1912. од Турака и 1918.од Аустроугара. Поставља се велико питање да ли има још неких којима је милија окупација од ослобођења. Није ваљда да још увијек има таквих који би радо дочекали неку нову окупацију нашег града“, напоменуо је Лекић и додао:

„Не знам коме то из Пљеваља смета прослава ослобођења и уједињења Црне Горе и Србије ако се већ зна да су на Скупштини Уједињења или Великој народној скупштини у Подгорици присуствовали најугледнији људи муслиманско-бошњачке и српске националности; ако се зна да су Пљевљаци Прокопије Шиљак и Омер-бег Селмановић били уважени да буду у делегацији на челу са митрополитом Гаврилом Дожићем и однесу одлуке које су донесене 26.новембра Влади Србије и Краљу Петру И Ослободиоцу.

Зато сматрам да данас Скупштина треба да осуди овај чин забране одржавања Свечане академије а да господин Халиловић поднесе оставку како би, макар дјелимично, скинули ову велику бруку и срамоту“.

ИН4С, 02.11.2018.Датум: 02.11.2018
Close
Close