НСД Никшић: Морамо чувати успомену на оне
                                   који су нас ослободили од окупатора

НСД Никшић: Морамо чувати успомену на оне који су нас ослободили од окупатора

Општински одбор Нове српске демократије Никшић упутио је  честитку свим суграђанима, поводом 100. година од ослобођења града под Требјесом у Првом свјетском рату.

„Никшић су 2. новембра 1918. године ослободиле комитске чете превођене Јованом Радовићем, и оне су том приликом заробиле 86 официра, 95 подофицира и 3.505 војника аустроугарских снага које су држале наш град.  У извјештају команданту Јадранских трупа Радовић пише да су се у борби посебно истакли мајор Сава Лазаревић и четовође Бошко Бојовић и Спасоје Тадић, “који су са српском државом и Југославијом, извршили заклетву на укрштеним бајонетима и прогласили краља Петра за свог краља још прије неколико мјесеци“. Командант Јадранских трупа је поздравио успјех војводе Радовића и изразио му пуну захвалност за ослобођење Никшића: “Ово предузеће извршено је тако лијепо и тако смјело да му нема равне у историји партизанског рата“. У Никшићу је Радовић поставио власт: окружног начелника, команданта мјеста, предсједника Општине, цивилног савјетника и шефа градске полиције“, наводи се у саопштењу НСД-а.

Даље, додају да се, након распуштања војске краљевине Црне Горе и њене капитулације 1916. године многи Срби из Црне Горе нису помирили са таквом судбином.

„Организовали су се у комитским четама, заклели краљу Петру Карађорђевићу чија војска није била распуштена већ се активно борила за ослобођење и уједињење, и придружили се тој борби у којој су ослободили већину градова у Црној Гори„, каже се у саопштењу.

Према њиховој оцјени, у тим величанственим борбама за ослобођење и уједињење, једна од најљепших страница јесте, ослобођење Никшића.

„Зато морамо чувати успомену на оне који су нас ослободили аустро-угарског окупатора и њихово свијетло дјело. Срећно нам 100. година поноса и славе“, закључили су из НСД-а.

ИН4С, 02.11.2018.Датум: 02.11.2018
Close
Close