Алексић: Повратак ћирилице у живот Котора 
                           велика побједа одборника ДФ-а

Алексић: Повратак ћирилице у живот Котора велика побједа одборника ДФ-а

Нова српска демократија оцјењује да је повратак ћирилице у живот Котора велика побједа одборника ДФ-а, који су тиме показали своју приврженост традиционалним вриједностима Црне Горе и Боке, саопштио је посланик ДФ-а и предсједник политичког савјета НСД-а Будимир Алексић.

„То је само први корак у повратку ћирилице на подручју читаве Црне Горе. Са друге стране, непријатно смо изненађени потезом Демократске Црне Горе Алексе Бечића, чији су одборници гласали против ћирилице, чиме су направили прворазредан политички скандал, уперен против традиције Црне Горе и њеног српског бића. Подсјећамо гласаче против ћирилице, да је веза између школе и слободе, између слободе и цивилизације, вјековима била ћирилица! И сада је. Бити у рову против ћирилице, значи бити против Црнојевића, Петровића, Стефана Митровог Љубише, Митрофана Бана, Марка Миљанова, Октоиха, Стеге, Горског вијенца, против свих тих наших славних предака и вриједности које су подстицале поробљене народе на Балкану да крену у ослобођење“, нагласио је Алексић и истакао:

„Супротставити се ћирилици, значи стати на пут дугом историјском маршу Црне Горе и цијелог српског народа кроз вјекове. Демократска Црна Гора Алексе Бечића, гласањем против ћирилице, гласала је и против слова захваљујући којима су научили да пишу и читају, гласали су против духовног богатства многобројних дјела прозе и поезије у које им је увид дала управо ћирилица, гласањем против ћирилице гласали су против својих свесака, читанки, књига, школа, и на крају против себе и свог језика. Јефтина прича о недостатку одређених процедура је само изговор за нечасни поступак, којем је прибјегла ДЦГ.

Да је у питању судбина или промовисање латинице сигурни смо да би свих пет одборника Демократа, без икаквог распитивања о процедури, гласала са обије руке.

Кад су толики легалисти и поштоваоци процедура, које су се сјетили када је у питању равноправност ћирилице, зашто онда нијесу, по тој истој логици, прихватили пораз од Срђе Милића на Конгресу СНП? Тадашња Милићева убједљива побједа могла је да заустави подјеле унутар те странке, које су услиједиле само због непоштовање статутарних процедура“.

НСД је у одбрани српског народа и његових вриједности увијек на барикадама!

„Зато, упозоравамо Демократску Црну Гору, да смо ми из Нове српске демократије, када је у питању одбрана српског народа и његових вриједности – 24 часа дневно на барикадама! Подсјећамо их, да су на тим барикада и они били заједно са нама док су били у СНП-у. Не прихватамо као изговор да су са те заједничке линије фронта одступили због обавеза према извјесним шепељима, црепуљама, колићима, цамајима или прелетачевићима већим и од њих“, истакао је посланик ДФ-а.

Алексић је ипак позвао Демократе да им се убудуће придруже у одбрани ћирилице.

„Зар мисли неко да и нама исте оне адресе, које су Пајовићу и њима окачили кравате, нијесу нудиле те Данајске дарове само да одустанемо од борбе за права српског народа у Црној Гори. Све те понуде смо, наравно, одбили јер знамо да би постали исти као и они против којих се боримо. Некадашњи, изворни ДПС, био је доминантно српска странка, а пут ка антисрпству, што је данас његова кључна идеологија, ишао је истим стазама којима су се запутили ови који гласају против ћирилице. Након овога гласања, може се закључити да смјена џемпераша краваташима суштински не би поправила положај српске језичке заједнице и нашег народа у Црној Гори“, оцијенио је посланик ДФ-а Будимир Алексић и нагласио:

„Идолопоклонство према макаронима и кобасицама и служење амбасадама била би и даље кључна идеолошка смјерница којом се покушава замијенити однос према Богу и православном хришћанству. Позивамо Демократе Алексе Бечића да погрешно не схвате ову моју педагошку изјаву, него да нам се убудуће прикључе у одбрани ћирилице, и одустану од кокетирања и служења разним дукљанским центрима, рачунајући још једном на широкогрудост и спремност на праштање српског народа.

Њихови гласачи су углавном уз ћирилицу, па би било природно да и они буду уз њу.

На крају, морамо констатовати да су овим поступком, за који очекујемо да се више неће поновити, Демократе Алексе Бечића чак поништиле и властити слоган о побједама и подјелама“.

ИН4С, 15.12.2017.Датум: 17.12.2017
Close
Close