Антић са представницима Срба у Црној Гори:
                      Влада Србије да реагује на масовни прогон

Антић са представницима Срба у Црној Гори: Влада Србије да реагује на масовни прогон

На прес-конференцији просторијама Нове српске демократије о угрожености српског народа у Црној Гори говорио је предсједник Напредног клуба, професор Универзитета у Београду Чедомир Антић. На пресу су, поред њега, били и предсједник НСД-а Андрија Мандић, потредсједник НСД-а Славен Радуновић, предсједник Демократске народне партије Милан Кнежевић.

„Припала ми је велика част, али и генерацијска несрећа да будем на челу Одбора за одбрану народних посланика Мандића, Радуновића и Кнежевића, одбора који делује више од годину дана, а у чијем саставу су, између осталих и др Мића Ђурковић, директор Института за европске студије, др Александар Раковић, наш уважени историчар, проф. др Момчило Павловић, директор Института за историју, др Јован Ћирић, судија Уставног суда Републике Србије и још 24 угледна српска интелектуалца, који су забринути због чињенице која тишти све нас, не само као грађане Србије, као Србе, већ и као Европљане и становнике савременог света, а то је да постоји једна земља за коју кажу да је шампион европских интеграција, земља за коју гдин Столтенберг каже да је направила гигантски потез ушавши у НАТО, а у исто време себи дозвољава да прогони читав један народ, српски народ“, казао је Антић. 

Он је истакао да су све истинске вође опозиције, не само Срби, прогоњени на разним основама, пред судовима који нису ни демократски, ни европски, ни модерни већ су то, како је казао, судови у власти Мила Ђукановића.

Антић наглашава чињеницу да, поред прогона политичких представника Срба у Црној Гори, имамо још око стотину грађана који се прогоне на основу лажних оптужби.

„То се зове масовни прогон“, казао је он, питајући се да ли је могуће да ће оваква земља, како то најављују, ући у ЕУ, тј. „у заједницу вредности“.

Према његовом мишљењу, у овим околностима посебно је болан један други проблем, који се односи на власти Републике Србије.

„Оне не реагују, а ја их и овом приликом позивам да то учине. Више грађана Србије било је хапшено у време измишљеног државног удара. Испоставило се да је боље признати да сте учествовали у ‘државном удару’, онда вас одмах пусте кући, а ако не признате, онда сте жртва тортуре“, казао је Антић, додајући да је срамотно што генерал Дикић хвали КЦЦГ, односно његове „услове комфора“.

Изражавајући солидарност са грађанима Црне Горе, са својим истомишљеницима када је ријеч о демократизацији земље, Антић је позвао све слободоумне људе да стану уз њих и заштите њихова људска и грађанска права.

Такође, он је позвао Владу Србије, Владу Републике Српске да на сваки начин који могу искажу солидарност са прогоњеним истомишљеницима.

Најавио је и да ће Одбор писати предсједнику Вучићу овим поводом.

На накнадна питања новинара, Антић је прокоментарисао и јучерашње ослобађање Насера Орића, оцијенивши да је то доказ да нема БиХ као државе и да постоји озбиљна потреба за референдумом у РС.

Андрија Мандић је, захваљујући се Антићу на доласку у Црну Гору, указао на чињеницу да због одузетих пасоша лидери НСД и ДНП не могу да одржавају редовне контакте са политичким представницима, интелектуалцима и људима из српског народа у Београду и Бањалуци, који су, како је казао, веома важни.

ИН4С, 10.10.2017.

Датум: 10.10.2017
Close
Close