Мандић: Све су подметања јер се рачунало да ће се 
                           један добар и честит момак сломити у затвору

Мандић: Све су подметања јер се рачунало да ће се један добар и честит момак сломити у затвору

Суђење за „државни удар“ на дан избора у октобру прошле године настављено је данас у подгоричком Вишем суду. Пред судом је своју одбрану износио лидер НСД-а и члан Предсједништва ДФ-а Андрија Мандић. Он је негирао кривицу и изјавио да не познаје никог од оптужених осим Михаила Чађеновића и Милана Кнежевића, нагласивши да је српске грађане Бранку Милић, Србољуба Ђорђевића, Милана Душића, Братислава Дикића и Драгана Максића упознао тек у судници те да му је част што их је упознао казавши за њих да су „аристократе духа и морала за разлику од оних који су њихови мучитељи“.

Он је изјавио да је разумио оптужницу иако се ради о неписменом тексту, те да ће одговарати на питања адвоката обране, суда, оптужених али не и питања тужилаштва. Мандић је затражио да сав материјал добија на ћирилици.

„Наравно да нисам крив,“ нагласио је функционер ДФ-а на питање судије Сузане Мугоше да се изјасни о кривици. Он је још једном упитао суд зашто се на микрофонима налазе америчке заставе: „Ја сам тражио да се уклоне заставе других држава, да је суд одбио да то уклони.“

„Ја нисам неко ко би ризиковао било какву акцију којом бих угрозио властито име и углед,“ казао је лидер НДС-а и истакао:

„Људи из ДПС-а, из безбједносних структура и тужилаштва су направили акцију лажног државног удара. Конкретан циљ је био да се заустави акција Демократског фронта. Побједа опозиције је била више него извјесна.

Ми смо поднијели кривичну пријаву и организовали прес-конференцију гдје смо обавијестили јавност да ће ДПС организовати провокације и пробати да изазове нереде да би се спријечила смјена власти – пола сата након тога у полицију је дошао Паја Велимировић.

Иза свега стоје Суботић, Ђукановић и Беба Поповић

„Како се бранила та власт по сваку цијену, чули смо добро од разних војвода, врло смијешних имена, који су сарадници Удбе, преко искрених патриота који су намамљивани на разне прославе, како би се нанијела штета најјачем опозиционом субјекту – Демократском фронту (ДФ),“ истакао је Мандић и додао:

„Част ми је да сам упознао оне који су аристократе духа и морала за разлику од оних који су њихови мучитељи.“

Лидер НСД-а је навео да иза свега стоје Станко Суботић, Мило Ђукановић и Владимир Беба Поповић.

„Свједок-сарадник Саша Синђелић и главни специјални тужилац Миливоје Катнић су сарадници, а не би ме чудило да са Катнићем сарађују и Едуард Шишмаков и Владимир Попов.“

Оптужница је по суштини политичка

„Ова оптужница је по суштини политичка. Ово је политички монитрани процес и ја доказујем како се он монтирао. Ја од људи који су поменути никог не познајем, знам једино Михаила Чађеновића и Милана Кнежевића.

Он је навео да је циљ крађе избора био да се дође до позиције да се у парламенту, супротно вољи грађана Црна Гора уведе у НАТО.

„Ми смо СДТ-у доставили информацију да ДПС спрема провокације на дан избора јер не желе да признају изборни пораз,“ истакао је функционер ДФ-а. Он је подсјетио да је на посљедњем митингу поручио активистима да чекају прецизне инструкције од стране руководства ДФ.

„То да чекају прецизна упуства је најбољи доказ да није било никаквог заказаног скупа. Ми смо сваки скуп заказивали у складу са законом, чак и након растурања наших шатора и када је народ изашао на улице у великом броју… Да смо планирали неки протест ми бисмо га редовно пријавили,“ објаснио је Мандић и додао:

„Ми имамо негативно искуство са овим режимом, да су на мирне протесте 2015. године реаговали бруталном силом. Ми смо сваки скуп заказивали у складу са законом. Да смо планирали неки скуп ми би га уредно пријавили.“

Све су измишљотиње и подметања јер се рачунало да ће се један добар и честити момак сломити у затвору.

„Све (у оптужници) су измишљотиње и подметања јер се рачунало да ће се један добар и честити момак сломити у затвору,“ казао је Мандић, указујући на Михаила Чађеновића.

Он је навео да су он и Чађеновић уведени у игру и повезани са групом која је дошла и ухапшена у Црној Гори, са једним јединим доказом о возилу које је довезло код њега „извјесног лажног Руса и извјесног Ананија Никића“.

„О Ананију Никићу имам само најбоља сазнања, а Михаило Чађеновић га је возио по налогу руководства ДФ-а, или по мом налогу или по налогу Милутина Ђукановића, казао је Мандић и појаснио да је Никића упознао 2015. године и да је уз његову помоћ пробио медијску блокаду.

Стару адресу НСД, која се налази на Википедији, је Јовановић добио од Синђелића

Мандић је навео да се сједиште НСД налази у Херцеговачкој улици, а да се некад налазило у Улици Војислава Грујића 4 и да та адреса стоји на Википедији.

„То је адреса коју је Милош Јовановић добио од Синђелића,“ истакао је Мандић.

Он је негирао да је икада контактирао са Скотом, Асадом и фирмама Перегрини и Патриот, која се помињу у оптужници.

„Не постоји закон који брани да се иде у Русију, Јерусалим или Београд. Није донесен закон који забрањује прелазак државне границе за посланике,“ напоменуо је функционер ДФ-а.

Мандић је казао да има један број и један мобилни телефон, и кући резервни који не користи, али да често користи телефоне његових сарадника и да нема никакве дилеме да га прислушкује Агенција за националну безбједност.

„Кад год имам прилику ја користим телефон оних који се мање прислушкују од мене,“ појаснио је Мандић.

Мандић наводи да користи највише телефон Михаила Чађеновића, али и Дејана Гојковића и Данила Мандића.

Мандић је казао да у списима има имејл од новинара Теше Тешановића који је указао тужилаштву да треба обратити пажњу на емисију са Славком Никићем. Он каже да је један од повезаних портала одмах објавио да се ради о возилу Андрије Мандића, а да је Никић само помињао таблице возила.

На питање адвоката одбране колико се често бивши премијер Мило Ђукановић појављивао у Скупштини Црне Горе, лидер НСД-а је одговорио да се он појављује углавном када је премијерски сат те да је тада Скупштина претрпана полицијом која брине о његовој безбједности.

„Сви знају да се изборни резултати чекају у сједишту партије – то радио и Ђукановић посљедњих 27 година, а то сједиште је у старој згради Владе, а не у Скупштини,“ казао је Мандић и истакао:

„Не стоји оно што је наведено у оптужници да је Ђукановић требало да буде ухапшен око Скупштине јер он никада након завршетка избора није боравио туда.“

Он је објаснио да су на прес-конференцији објавили да постоји план да на дан избора у договору обавјештајних служби и људи из криминалног миљеа, а за потребе режима, обуку мајице ДФ и нападу граду Пинка и сједиште ДПС, а што би био увод у ванредно стање.

„То се десило 12. октобра 2016. године,“ нагласио је функционер ДФ-а.

Он је навео да је након тога почела репресија полиције и да није била само у петак и суботу, већ и да је на дан избора ухапшен функционер ДФ Славен Радуновић.

Мандић је препричао дешавања од 16. октобра када је, како каже, било пуно полицијских возила са ротацијама по улицама, да је потом почела да пада излазност, а онда је министар унутрашњих послова казао да је пао систем на граници и то се обично дешава на дан избора када се гласачи увозе аутобусима и чекају их лажне карте. Он је објаснио да се то дешава на граници са Албанијом и Косовом.

„Немам посебна нека сазнања о Паји Велимировићу, све те војводе и квази-војводе су углавном сарадници служби државне безбједности, па такав је и тај вовода Паја,“ истакао је функционер ДФ.

Немам дилеме да иза смјештаја оружја стоји иста екипа која стоји иза државног удара

Судско вијеће је ускратило је питање о сазнањима Мандића за свједока сарадника Синђелића.

„Никада нисмо насилно протестовали због уласка Црне Горе у НАТО, али јесмо демократским методама и организовали протесте,“ казао је функционер ДФ-а и додао да се за референдум залаже и сада.

Он је навео да никада нису набављали полицијске униформе, само ХТЗ опрему и комбинезоне.

„Тек касније сам сазнао да је оружје било остављено у кући високог полицијског функционера. Немам никакве дилеме да иза смјештаја оружја стоји иста екипа која стоји иза државног удара,“ истакао је Мандић.

Оне је навео да је највише волио да га вози Михаило Чађеновић, јер има дивну особину да не прича пуно.

Адвокат Мироје Јовановић је казао да Мандићу није дозвољено да се изјасни о режисерима и осталим умијешаним у организацију лажног државног удара.

Суђење ће бити настављено у понедјељак, 9. октобра у 9 часова.

ИН4С, 06.10.2017.Датум: 06.10.2017
Close
Close