ОО Подгорица: Зечевић: Скидање Душановог крста
                          са Сат куле је удар на православно биће

ОО Подгорица: Зечевић: Скидање Душановог крста са Сат куле је удар на православно биће

Крст цара Душана који је постављен на Сат кули у Подгорици након ослобођења од вишевјековног ропства под Отоманском имоперијом, био је знак да је родни град његовог претка Стефана Немање, оснивача династије Немањић, постао заједнички симбол свих Подгоричана. То није урађено супротно вољи муслимана из ПГ, који се тада национално нијесу разликовали од Црногораца, Брђана и Херцеговаца, јер да је тако, свакако да би неко искористио времена аустроугарске, италијанске или њемачке окупације да уклони то знамење, наводи се у изјави Радоша Зечевића, предсједника Општинског одбора Нове српске демократије у Подгорици.

Он је рекао да је данашња акција скидања крста у суштини иницирана од стране ДПС-а и АНБ-а, као и једне исламске обавјештајне службе, како би се на овом питању правиле нове подјеле у ЦГ, и то у православном бићу – на оне који су за крст и оне који су против.

„Тема коју су раније наметали, а која није дала очекиваног резултата- да ли је Немањин град – Немањин или турско утврђење, није подијелила православне биће јер се сви поносе чињеницом да је наш владар рођен на обали Рибнице. Након тога, имали смо инцидент са тзв. реконструкцијом споменика Божидару Вуковићу Подгоричанину, првом Србину штампару, гдје је главни циљ био да се уклони оно ,,првом Србину штампару“, али грађани Подгорице нијесу дозволили да се лажира историја њиховог града. Такође, у режији коалиције ДПС-БС уклоњена је и слика Косовке дјевојке из Ургентног центра, која је од изградње КБЦ-а била његов симбол, а опет под изговором реконструкције коју је финансирала иста организација. Не смијемо ни помислити шта би се десило да крену у реконструкцију зграде Црвеног крста“, истиче Зечевић.

Како је рекао, сада је на ,,дневном реду“ нови удар на православно биће Главног града и под фирмом реконструкције Сат куле жели се уклонити оно што је красило град након ослобођења од Турака, те је вријеме да се каже- доста је овакве антиправославне и антихришћанске реконструкције!

„Крст Цара Душана на Сат кули је подигнут онима који су погинули за ослобођење Подгорице, а краљ Никола јунацима подиже споменик и посвети стихове којих се увијек ваља подсјетити, а који симболизују прави дух Подгорице и Црне Горе:

,,На праг саме Подгорице,
Славно они умријеше,
Тек да дивној Зети ланце,
Од Косова раздријеше.“

Дакле, крст цара Душана на Сат кули је један од најзначајнијих симбола Подгорице, и он није дијелио грађане све до момента док владајућа коалиција и једна инострана безбједносна служба нијесу одлучили да га уклоне. У Подгорици се поједине улице и тргови зову именима некадашњих турских официра, који су били на челу окупаторске отоманске власти, а недавно је подигнут и споменик њемачким војницима из Другог свјетског рата, што не смета режиму, али им сметају крст на Сат кули, Немањин град, Божидар Вуковић Подгоричанин, Косовка дјевојка, а следећа је на удару вјероватно Црква светог Ђорђа, најзначајнији симбол Подгорице“, наводи Зечевић.

Зечевић је рекао и да, умјесто скидања крста цара Душана, ваљда је било много прече и свакако људски да власт Главног града финансира ексхумацију остатака жртава такозваног савезничког бомбардовања Подгорице на Васкрс 1944. године и изградњу прикладног спомен-обиљежја којим би се одужили невиним жртвама.

ИН4С, 14.09.2017.Датум: 14.09.2017
Close
Close