Царевић о кризи власти у Будви:
                    Нови избори ако Џаковић настави бојкот

Царевић о кризи власти у Будви: Нови избори ако Џаковић настави бојкот

Носилац листе Демократског фронта у Будви Марко Бато Царевић тражио је преиспитивање коалиционог договора владајуће већине у том граду, наводећи да независни одборник Стеван Џаковић треба да се изјасни да ли је и даље члан владајуће већине.

Он је казао да треба што прије организовати састанак чланица будванске већине.

“Да за столом поново сједну сви потписници колиционог споразума, да се погледамо у очи и кажемо све шта имамо. Без тога нема даље. Џаковић треба да се изјасни да ли је члан коалиције и да ли ова власт има пуни легитимитет. Да не би поново из неке фиоке  извадио и отворио личну причу са (Драганом) Краповићем, због кога би поново парламент био у блокади, а грађани трпјели”, казао је Царевић “Вијестима”, наводећи да се мора прекинути политичка криза у том граду.

“Мора се разјаснити какав је статус власти, јер не желимо да будемо дио власти која нема пуни легитимитет. Ако има, радићемо пуним капацитетом, а ако нема, вратићемо мандате, јер немамо проблем да идемо на изборе”, истакао је он.

Џаковић је након разговора са представницима Демократа најавио да ће прекинути бојкот локалног парламента, уколико се у Скупштини Црне Горе траже измјене изборног закона, како би се одборници и посланици могли непосредно бирати. Демократе су поручиле да ће ту иницијативу покренути када се испуне сви услови за повратак опозиције у парламент.

Владајућа већина у Будви има 17 одборника, и без Џаковићевог присуства локални парламент нема кворум за рад. Осим Фронта и Демократа, владајућу већину у Будви чине Грађански покрет УРА, Социјалдемократска партија (СДП), Демос, СНП и  Либерална партија.

Иако је Џаковић најавио повратак у парламент, одложен је састанак чланова владајуће коалиције, који је требало да буде одржан прије двије ноћи. Састанак је одложен јер су из ДФ-а тражили да се  за столом појави Џаковић и остали  чланови коалиције.

“Џаковић је потписао коалициони договор као независни одборник. Обавезао се да ће се све одлуке доносити једногласно. То је прекршио када није гласао за избор предсједника Скупштине општине, који је изгласан гласовима опозиционе Црногорске. На истој сједници гласао је за избор Краповића за предсједника Општине. Нас као одговорне људе, прије свега према грађанима, који су нам дали повјерење, интересује његов садашњи однос према овој власти и колицији”, казао је Царевић.

ИН4С, 17.09.2017.Датум: 14.09.2017
Close
Close