Врх “Дана” раме уз раме с 
                        режимом у прогону ДФ-а

Врх “Дана” раме уз раме с режимом у прогону ДФ-а

Било је и раније издаја и колаборације са режимом, али за ,,Дан'' нијесмо очекивали да ће направити додатни ,,искорак'', радећи заједно са Ђукановићевим режимом у прогону једине српске парламентарне странке и најјачег опозиционог субјекта, ДФ-а.

Демократски фронт мјесецима трпи најстрашније и најподлије ударце од стране режима и његових експозитура са којима је упозната домаћа и међународна јавност. У Европи не постоји опозициона групација која је више угрожена од стране власти него што је ДФ. Једино још у Турској, осим Црне Горе, постоје политички затвореници, суди се посланицима, малтретирају се и понижавају интелектуалци, новинари и слободни грађани.

Црногорски режим је осмислио опасну акцију стављања под политичку контролу антирежимских опозиционих посленика и релевантних опозиционих политичких странака. Да би се та акција одрадила, морале су се претходно ставити под контролу уређивачке политике медија који имају утицај на опозиционе гласаче. Влада Мила Ђукановића је недавно отписала дугове појединим независним медијима, док је другим, који тог момента нису били дужни, омогућила да се за исти износ задуже, без обавезе плаћања. Онда је на крилима тих пажљиво инвестираних више стотина хиљада евра, закључила договор са власницима о промјени уређивачке политике. Од тог отписа дуга почиње нагли заокрет, и ти медији почињу да подржавају баш оне који бране тековине Ђукановићеве власти, а да блате, подмећу и шиканирају “неконструктивну”, традиционалну опозицију. Прелазећи често границу укуса у таквој врсти подршке, неки, склони корупцији, из врхушке медија добијају и не мали бакшиш испод стола.

Након што је режим блокирао финансијска средства која је ДФ требало да добије у складу са законом након парламентарних избора, а којима би били измирени наши дугови из кампање, услиједила је координирана акција режима и њихових нових партнера како би се општински и републички приходи намијењени за функционисање ДФ - блокирали. Руководство ДФ има потребу да се извини свим нашим људима на терену, који зависе од тог новца, што нијесмо у могућности да сервисирамо текуће обавезе. Желимо да их обавијестимо да смо блокирани од стране дневне новине ,,Дан'', која није за нас имала разумијевања бар онолико колико је Влада Мила Дјукановића имала за њих, када су у питању пореске обавезе. Када се свему дода и податак да ову новину дистрибуира и на трафикама продаје предузеће чији је власник Ацо Ђукановић, односно да могућности уцјењивања постају веома бројне, разлози за овакво понашање постају много јаснији.

Дневна новина Дан ће насилно, уз помоћ режима, наплатити 48 000 евра са рачуна Нове српске демократије и желимо да са том чињеницом упознамо не само наше присталице него и све читаоце Дана. Главни људи ове некада препознатљиве опозиционе и српске новине, иако упознати са тешким стањем у коме се налазе НСД и ДФ, овим су се чином директно прикључили режимском прогону најјаче опозиционе структуре, а што се тиче уређивачке политике обавијештени смо да је већ раније она договорена и условљена опраштањем пореског дуга и дистрибуцијом новине. Неприродном уређивачком политиком ,,Дана'' треба направити прерасподјелу у опозицији, како би се нанијела штета најјачем антирежимском опозиционом савезу, а помогло ДПС-у и онима у опозицији од којих ДПС-у не пријети опасност.

Међутим, НСД и ДФ није могао да заустави ни режим Мила Ђукановића, па сигурно неће ни ови подмукли ударци с леђа. Дан су основале најважније националне адресе које су му и намијениле улогу коју је до скоро обављао у складу са интересима народа који га је донедавно читао. Радујемо се информацијама да је у последње вријеме продаја Дана стабилна у Рожајама, Плаву и Улцињу, али се бринемо што је драстично опала у Подгорици, Никшићу, Беранама, Пљевљима…

Знамо да многи запослени у Дану не одобравају овакве дилове са режимом, и зато би жељели да се овај од стране режима насилно наплаћени новац усмјери за повећање плата запослених у тој новини, а не на задовољење личних интереса врхушке. Жао нам је што је Дан, који је донедавно са нама био на чврсто опозиционим позицијама, због некаквог опраштања пореза од стране Владе Мила Ђукановића и зависности продаје од предузећа Аца Ђукановића, одлучио да уређивачку политику усаглашава са креативним тимом Бебе Поповића, тимом Б америчке амбасаде и Сорошевим експозитурама у земљи. Мислимо да би било важно да пословодство Дана упозна јавност колико овог тренутка предузеће Аца Ђукановића, које дистрибуира и продаје Дан на својим трафикама, дугује овој новини по основу наплаћене продаје, колика је Ђукановићева зарада од сваког продатог примјерка, и да ли Дан може тај дуг да наплати блокадом жиро рачуна као што је то урадио НСД-у. Ако може, зашто то не ради?

На крају, логичко питање за све који се више ослањају на свој разум, него на медијски спин режима, који као мантру преузимају и неке опозиционе странке и медији: Ако је ДФ своје обавезе из кампање плаћао “врећама новца из Москве”, одакле сада оволики дугови због блокираних рачуна?Датум: 17.08.2017
Close
Close