Вучуровић: Иза прогона и дискриминације 
                              Срба у ЦГ стоје бивши Срби

Вучуровић: Иза прогона и дискриминације Срба у ЦГ стоје бивши Срби

Предраг Секулић саопштава чисте неистине о положају српског народа у Црној Гори, наводи портпарол Нове српске демократије (НДС) и посланик Демократског фронта (ДФ) Јован Вучуровић.

Како истиче Вучуровић, пошто Секулић спада у ,,виђеније’’ конвертите у ДПС-у, оне који су били познати као перјанице борбе за српство с почетка и средине деведесетих година, сада кад је промијенио дрес увијек мора да се доказује разним небулозама попут ове последње.

„Али, у овом случају, Секулић има проблем са Владом Црне Горе и њеним подацима из 2015. године који говоре да је у државној управи запослено тек око 7 одсто Срба. Ако се зна да је, према резултатима пописа који је спровео ДПС, Срба у ЦГ трећина, долазимо до чињенице да су Срби тешко дискриминисани. Секулић можда не вјерује у податке Владе који су саопштени за вријеме док је премијер био Мило Ђукановић, јер је у међувремену промијенио страну у актуелном сукобу у ДПС-у, али то му не даје за право да подмеће и прича глупости. Посебно је лицемјерно када Секулић саопшти како Срби дијеле судбину осталих грађана ЦГ, а према истим подацима Црногорци чине око 82 одсто запослених у државној управи, а на попису их је мање од 45 одсто. Ако Секулић има неке друге податке, којима ће демантовати ове које нуди Влада ЦГ, нека их јавно саопшти“, истиче Вучуровић додајући да „наравно, двије године касније, број Срба у државној управи је испод 5 одсто, пројекат асимилације се појачава, настављају се обрачуни са српским језиком, којим говори убједљива већина грађана ЦГ, прогон СПЦ и удар на традиционалне и духовне вриједности Црне Горе“.

А како тек да се третира признање такозване државе Косово, каже он, или подршка тој лажној творевини у УНЕСКО осим као директни акт непријатељства режима према Србима.

„Такође, ДПС-у је вјероватно природно да се Срби, чланови НСД, невини налазе у затвору и да се монтирају оптужбе против политичких представника српског народа. Срамно је да Секулић говори да више Срба подржава ДПС него нас из опозиције, јер да је то тачно не би само 5 одсто Срба радило у државној управи него знатно више. Не би нас изненадило да он Србе третира као нестручне и као особе које немају потребе, као други, да имају редовну плату и буду запослени у државној администрацији. Али су, по Секулићу, задовољни да изађу и заокруже ДПС, како би оних које је ова партија опљачкала и понизила било што више, а Србима ништа није потребно, само је важно да су Секулић и друштво срећни и задовољни“, казао је он.

Дакле, статистичке и друге чињенице, истиче Вучуровић, које јасно говоре о дискриминацији, не зависе од Андрије Мандића, већ од оних који су створили апартхејд у ЦГ. И није проблем у Андрији Мандићу и другим српским политичарима, који су заједно са својим народом у свакој прилици и ситуацији, него је проблем у Милу Ђукановићу, Душку Марковићу и другима из ДПС-а који су били Срби док им је то било профитабилно, а онда су због новог властитог интереса промијении све, окренули се против свога народа и постали антисрби.

„Није то ништа ново, познати су случајеви конвертита и у тзв. НДХ, у којој су најекстремније усташе били они чији су преци били Срби, а они су пред својим новим сународницима морали да се доказују да су раскрстили са властитом прошлошћу тако што су починили злочине над својим рођацима. У ЦГ је свакако најпознатији случај Секуле Дрљевића. И у данашњој ЦГ имамо доста конвертита, а што се тиче конкретне акције којом би се нанијело зло Србима у ЦГ, то им не препоручујемо да раде. Устав ЦГ, макар у формалном смислу није препрека да се смањује степен дискриминације, а политика коју представља Секулић управо то тврди. На сваки позив да се елиминише дискриминација, дукљани из ДПС одговарају да је то у супротности са Уставом“, наводи Вучуровић и подсјећа да смо тако и дошли у ситуацију да су, напримјер, српски језик и ћирилица збрисани из јавног живота, јер је то, наводно, супротно са Уставом.

„Најава да ће НСД учествовати у изради Декларације о дјеловању за опстанак српског народа и чињеница да појачавамо борбу за права Срба, поново је на ноге дигла шовинистичке кругове у ДПС-у, а нарочито оне око те странке који чекају сваку прилику да се примакну газдиној трпези. Јер само шовинисти или политички лаици могу бити против наших предлога да Срби у ЦГ буду равноправан и конститутивни народ, да се уставно дефинише такав њихов статус, као и статус српског језика и ћирилице, да се под хитно прекине са ударом на СПЦ, спријечи дискриминација у школама и приликом запошљавања, и да се прекине са политичким прогоном људи само зато што припадају српском народу. Дакле, ово су предлози који могу сметати само онима, на власти или у опозицији, који желе да се настави асимилација српског народа и његово претварање у мањину, што НСД и ДФ неће дозволити“, закључује Вучуровић у саопштењу.

ИН4С, 15.08.2017.Датум: 15.08.2017
Close
Close