ДФ: Спорно је да је у ЦГ једино проблематично 
                                  имати и српско држављанство

ДФ: Спорно је да је у ЦГ једино проблематично имати и српско држављанство

Предсједништво Демократског фронта (ДФ) осудило је данас покретање поступка за одузимање држављанства градоначелнику Котора Владимиру Јокићу, наводећи да министар унутрашњих послова, Мевлудин Нухоџић, злоупотребљава ту институцију.

„Кључни човјек Демократске партије социјалиста за довођење и подвођење дијаспоре и прављење ад-хок идентификационих докумената и „папира“, како би традиционано увезеним гласовима кроз изборне крађе остваривали лажне побједе, сада кроји капу и одређује ко може а ко не бити држављањин Црне Горе“, саопштено је из ДФ-а.

У том политичком савезу, како су казали, не виде ништа спорно у томе што неко има држављанство државе Србије.

„Али је спорно да је у Црној Гори једино проблематично имати и српско држављанство, док имати и држављанство Хрватске, Босне, Албаније, Тајланда је природна ствар и није ни у чему ограничавајући фактор, што је најбоља потврда отворене дискриминације српског народа и најбројније језичке заједнице у Црној Гори“, каже се у саопштењу.

Наводи се да Нухоџић данас хоће да одређује ко може а ко не може имати црногорско држављанство, да пресуђује ко је легитимни и легални правни сљедбеник одређених пилитичких субјеката, и да арбитрира у спорним осјетљивим питањима поштовања или кршења статутарне интерне партијске процедуре.

„И то је најбоља потврда заробљености државе Црне Горе и нених институција, гдје партијски војници, парадигме партијске државе, отворено злоупотребљавају државне институције, подводећи државу да служи инскључиво њиховим личним и партијским интресима“, тврде из ДФ-а.

Они су најоштрије осудили и „наставак мучења четри политичка затвореника, који само зато што припадају овом политичком савезу невини чаме у притвору.

„Овај невиђени прогон и терор су незабиљежени у новијој историји европског парламентаризма“, нагласили су из ДФ-а.

Према њиховим ријечима, специјални тужилац Миливоје Катнић и дјелови правосуђа отворено злоупотребљавају функције које обављају.

„Мучећи људе притвором, приводећи и ислеђујући партијске активисте и симпатизере ДФ-а, и свакодневно отврајући нови „лов“ на функционере, посланике и лидере најјачег опозиционог савеза, што представља дрско и брутално гажење државе и права у циљу обрачуна са политичким нестомишљеницима акутуене власти“, каже се у саопштењу.

Наводи се да оркестрирана кампања против најјачег опозиционог субјекта долази из разних центара формалне и неформалне моћи, „а већ познатим адресама придружују се, на опште разочарање и неке нове, па чак и медији који се штампају на ћирилици, и који су некада представљали најсвјетлију тачку на медијском небу заробљене Црне Горе“.

„Тако је дневни лист Дан, основан као опозиционо гласило, блокирао рачун ДФ-а, придружујући се политички инструисаним прогону Агенције за сречавање корупције која је противправно блокирала исплату припадајућих средстава овом политичком субјекту, што за крајњу посљедицу треба да има да се радно ангажованим у нашем политичком савезу не могу исплаћивати мјесечне надокнаде“, каже се у саопштењу. 

Портал Вијести, 14.08.2017.Датум: 14.08.2017
Close
Close