Мандић: Михаило Чађеновић шест мјесеци невин
                                 у затвору, режим да га одмах ослободи

Мандић: Михаило Чађеновић шест мјесеци невин у затвору, режим да га одмах ослободи

Данас је шест мјесеци откада невин у спушком казамату лежи мој пријатељ Михаило Чађеновић. Тражим од црногорског режима да га хитно ослободи, како би био са својом породицом, јер невинима није мјесто у затвору. Знамо да ЦГ није слободна земља, али и у тоталитарним друштвима овакве неправде се ријетко могу регистровати. Штета која се наноси сваког дана је све већа и већа, и његовим изласком на слободу би се бар зауставило даље наношење бола и патње њему и његовој породици, а погрешним одлукама о затварању невиних људи вријеђа се и срамоти сваки поштени грађанин ЦГ.

Сви који познају Михаила знају да се ради о благородном и безазленом момку, пуном хумора и љубави према свима, који потиче из честите фамилије. Али, лажови и сплеткароши су одлучили да га лажно оптуже и прогласе чланом криминалне организације. Михаило је затворен првенствено због тога што је један од мојих најближих сарадника, неко ко је последњих десет година највише времена провео са мном, и у кога имам безгранично повјерење.

Михаило је затворен и због тога што је Србин, као што је прије шест мјесеци непогрешиво саопштила његова мајка Милка. А у данашњој Црној Гори, Срби су у најгорем положају од свих бивших југословенских република. Србима су оспорена сва национална и културна права, а ово хапшење невиног човјека и држање у затвору је у директној функцији додатне насилне асимилације, прогона и сегрегације српског народа. Најважнији доказ за ову истину је чињеница да не постоји ниједан доказ да је Михаило направио било какав прекршај, а не кривично дјело. Али, прогон ДФ-а је централни пројекат мафијашке хоботнице која се састоји од политичара из врха ДПС-а, криминалних кланова и њихових послушника из правосуђа, а та лица знају да са ДФ неће бити погодбе када дође вријеме промјена и правне државе.

Овај режим је опљачкао и уништио Црну Гору, морално је срозао, односно довео на ниво њиховог поимања етике и части, ударио на њену традицију, затворио све фабрике и предузећа, на десетине хиљада људи оставио на улицу... Овај режим је водио ратове, убијао људе, вршио најстрашније прогоне читавих националних заједница, сплеткарио и подметао, али једна од најсрамнијих страница у вишедеценијској владавини монструма званог ДПС је управо затварање Михаила Чађеновића, јер је позадина за држање невиног човјека у затвору монструозна и усмјерена је против цијелог српског народа.

Онај који га је затворио мислио је да ће постићи и други циљ и да ће тим притиском на њега и његову породицу натјерати да лажно свједочи против мене и ДФ-а. Тако би добили додатно гориво и повећали притисак на српски народ да одустане од властитог националног, језичког и духовног идентитета. Централно мјесто обрачуна у афери "државни удар" је усмјерено против српских политичких представника и њихових колега из црногорске националне заједнице, који су се опредијелили да кроз заједнички рад зауставе режимску намјеру да ове двије заједнице наставе да живе у међусобној омрази и мржњи, а они који су опљачкали ову земљу желе да на тој националној несрећи граде властиту срећу. Али, тај људски отпад који хапси и у притвору држи невине људе - Михаила Чађеновића, Дејана Вујисића, Жељка Шћепановића и Момира Николића - очигледно све мјери према себи и свом окружењу, па му је непознато да ипак већину чине они људи који држе до вриједности традиционалне Црне Горе.

Желим и данас, шест мјесеци након утамничења Михаила Чађеновића, да поновим да ће за овакво слање невиних људи у затвор персонално одговарати оне судије које су одустале од поштовања закона и одлучиле да буду пуки сервис тужилаштва и тајне политичке полиције. У нашем законодавству је раније постојало кривично дјело ,,Кршење закона од стране судије'' које је било неопходно како би се промијенила свијест комунистичких судија којима је дуги низ година био важнији партијски налог неког општинског комитетлије од поштовања важећих закона. Због чињенице да су деформације у садашњем правосуђу попримиле забрињавајуће размјере, да је велики број носиоца судске власти под контролом политичке полиције, криминализованих структура из режима и ван њега, неопходно је примијенити нешто слично како никада више ни једног другог грађанина не би задесила оваква неправда са којом се суочава Михаило Чађеновић и многи други невини грађани којима је овако олако одузета слобода.

Желим, такође, да одам признање и искажем велико поштовање мојим пријатељима, породици Чађеновић, који усправно и достојанствено подносе неправду која је нанесена њиховом Михаилу, и која их погађа исто колико и њега. Они знају који су мотиви и позадина овога срамног чина тужилаштва и суда, и пред очима читаве јавности су показали како се брани част и образ породице која је нападнута на правди Бога. Они - Миљан, Милка, Игор, Лука- својим достојанственим понашањем дају снагу и подстицај не само Михаилу, него свима нама, свим људима који су прогоњени и обесправљени.

Након промјена у Црној Гори правда ће закуцати на врата свих оних који су вршили тортуру над ДФ и слободним грађанима, и који су хапсили и притварали невине људе само због тога што припадају нашем политичком савезу.

Андрија Мандић, предсједник НСД и члан Предсједништва ДФ-а
07.08.2017.Датум: 07.08.2017.
Close
Close