Влада Србије гради Српску кућу: Ускоро 
                               све српске институције под једним кровом

Влада Србије гради Српску кућу: Ускоро све српске институције под једним кровом

Влада Србије донијела је одлуку да финансира изградњу Српске куће у Подгорици под чијим кровом ће се наћи институције које чувају српску културу, пренијели су медији у Србији. То је резултат договора премијера Србије Александра Вучића и предсједника Нове српске демократије Андрије Мандића који су прије шест мјесеци дефинисали стратегију заштите српског наслеђа и идентитета. 

Тај пројекат одавно постоји, али црногорске власти нису издвојиле новац за његову изградњу. Зато је Влада Србије одлучила да помогне изградњу Српске куће. Вучић је прихватио идеју коју су му предложили представници српског народа у Црној Гори о обједињавању свих институција на једном мјесту, пишу српски медији. За овај пројекат Влада ће издвојити 419 милиона динара (3,4 милиона евра).

Предсједник НСД Андрија Мандић је напоменуо да ће убудуће институције које његују српску културу и традицију имати услове за рад.

„Ријеч је прије свега о Матици српској, Институту за српску културу, Српском националном савјету, Удружењу књижевника српског народа. Ту ће бити и српска телевизија, радио, новине, портали, али и Српски културни центар и друге институције које су важне за очување традиције нашег народа.

До Видовдана ће цијели пројекат бити завршен и представљен јавности. Тако ће се створити услови да наслеђе Св. Петра Цетињског и династије Петровић одржавамо у изворном облику, бранећи нашу традицију и његујући идентитет српске Црне Горе“, нагласио је Мандић.

Он је истакао да је само шест мјесеци након што је ову идеју представио Вучићу, она претворена у стварност.

„За разлику од Вучића, црногорска власт је то избјегавала иако у Црној Гори живи најмање 30% Срба. Тај режим на разне начине спроводи системско обесправљивање српског народа. Овакав потез Србије је за мене, али и за цијели српски народ у Црној Гори, знак да нисмо препуштени сами себи и да матица брине о нама“, пренијеле су његове ријечи српски медији.

ИН4С, 24.05.2017.Датум: 24.05.2017
Close
Close