Радуновић: Референдум о споменику 
                            војводи Мирку

Радуновић: Референдум о споменику војводи Мирку

Градоначелник са сарадницима је, наравно, знао да ће иницијатива локалних власти за постављање споменика војводи Мирку, на централном градском тргу, наићи на велики отпор код аутохтоног становништва, па је, по опробаном рецепту, провоцирањем дијела јавности, желио да скрене пажњу са актуелних проблема у Подгорици. Посебно је важна чињеница да у конкретном случају не постоји „друга страна“, која би била нешто посебно заинтересована за реализацију овог пројекта, па да се тиме правда инсистирање на истом, већ је на дјелу искључиво потреба превазиђених политичара да провоцирају подјеле међу грађанима и из тога извлаче свој себични интерес.

Залагаћу се да власт у којој ДФ буде доминантни партиципант, било на локалном, било на државном нивоу, расписује референдум о сваком питању које производи недоумицу у јавности, а које не захтијева хитност у одлучивању. Изборни процеси су релативно чести, тако да сваких годину-двије имамо локалне, парламентарне или предсједничке изборе, као скоро бесплатну прилику да се консултују грађани око приоритета, када су у питању важни и скупи пројекти, али и око расположења према иницијативама које изазивају крупне јавне полемике, као што је случај са спомеником војводи Мирку Петровићу. Локални избори у Подгорици, који се одржавају следеће године, идеална су прилика за реализацију референдума на ову тему.

Консулт народа или референдум је цивилизацијска тековина коју би требало што чешће користити. Земље, чију демократску традицију често помињемо, користе сваку погодну прилику да провјере став грађана по важним питањима и тако обезбиједе да држава, као организација, буде у служби народних интереса.

Залагање за одржавање референдума о постављању овог споменика у центру Подгорице је дио приступа да овакве недоумице, генерално, треба решавати кроз најшире консултације са грађанима. Али, такође, сматрам да они који пледирају да детерминишу друштвена кретања треба јасно да изразе свој став о конкретном питању. Лично, веома сам поносан на Петровићку Црну Гору и све што она представља у традиционалном смислу. Међутим, поред великих дјела, која су нам чланови те породице оставили, њихову владавину је обиљежило и неколико крупних недјела, међу којима се посебно истиче „Похара Куча“, коју је предводио лично војвода Мирко. Зато сматрам да је, најблаже речено, непристојно инсистирати да му се споменик подиже на мјесту које, историјски, припада Кучима. За тако нешто, погоднија је било која друга стопа Црне Горе.Датум: 13.05.2017
Close
Close