Мандић подноси кривичну пријаву
                         против Катнића због кријумчарења оружја

Мандић подноси кривичну пријаву против Катнића због кријумчарења оружја

Један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић поднијеће кривичну пријаву Тужилаштву за организовани криминал Србије против специјалног државног тужиоца Црне Горе Миливоја Катнића и његових главних свједока сарадника у афери “државни удар“ – Саше Синђелића и Мирка Велимировића.

Кривично пријавом Мандића обухваћена су и Н.Н. лица – припадници Управе полиције и Агенције за националну безбједност Црне Горе.

Како сазнаје ИН4С, против свих њих Мандић је поднио кривичну пријаву због основане сумње да су извршили кривична дјела: Удруживање ради вршења кривичних дјела из члана 346. Кривичног законика, те недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

Мандић је навео да су Катнић, Синђелић, Велимировић и остали, по претходном договору, извршили више кривичних дјела.

„Они су, најкасније од 12.10.2016. године,  припремили и релизовали акцију набавке веће количине оружја – и то аутоматских пушака и пиштоља, те велику количину муниције за наведено оружје. И то тако што је пријављени Мирко Велимировић, уз помоћ за сада непознатих припадника Управе полиције и Агенције за националну безбједност Црне Горе, а по налогу и упутству Катнића, а без икаквог одобрења или наредбе суда, скривајући ову активност од органа Србије, на њеној територији организовао, сукцесивно, куповину веће количине оружја и муниције. И то 50 аутоматских пушака и 50 пиштоља, те више хиљада метака за наведено оружје, а плаћање је извршио на основу новчаних средстава примљених од стране пријављеног Саше Синђелића“, наводи се у пријави Мандића.

Истиче се да је то оружје испоручено на непознатој локацији на подручју око административне линије централне Србије и Космета, потенцијално у посједу екстремних исламистичких елемената.

„Тиме су извршили кривично дјело Удруживање ради вршења кривичних дјела из члана 346. Кривичног законика РС, те више кривично дјело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја из члана“, стоји у пријави Мандића.

У образложењу кривичне пријаве, указује се да је Велимировић  у својој изјави коју је у својству окривљеног дао пред Вишим судом у Подгорици, посл.број Квс.бр.149/16, навео да је од Синђелића примио два пута по 15.000 евра ради набавке оружја, те је Велимировић то пренио Катнићу, који га је упутио да оружје купи како је договорено, што је овај и учинио.

Додаје се да је Велимировић у наведеном поступку децидно тврдио да му је налог за набавку оружја дао Катнић, а да је новчана средства обезбиједио Синђелић.

По сазнањима подносиоца пријаве, поједини чланови пријављене организоване криминалне групе су се и у претходном периоду бавили трговином оружја, па је тако Интерпол Висбаден 01.08.2016. године доставио податак УКП МУП Србије да је Синђелић Саша (кога у том акту називају Александар) , који непријављено борави на Новом Београду, у контакту са лицем из Њемачке примио поруџбину за 40 комада пиштоља.

Такође, пресудом Окружног суда у Краљеву број К 24/03 од дана 16.07.2003. године, а која је преиначена Пресудом Врховног суда Србије бр. Кж. 12159/03 од 15.06.2004. године, пријављени Синђелић је осуђен на казну затвора у трајању од 7 година.

Наведеном пресудом Врховног суда Србије преиначена је само у погледу висине казне пресуда Краљевачког суда, а Синђелићу је казна изречена због: Кривичног дјела неовлашћено набављање, држање и ношење ватреног оружја, муниције и експлозивних материја; Продуженог кривичног дјела Тешке крађе; Кривичног дјела спречавања овлашћеног службеног лица у обављању послова безбедности или одржавању јавног реда и мира; Кривичног дјела Посебни случајеви фалсификовања исправе и Кривичног дјела одузимања возила.

Дакле, наводи се у образложењу, ради се о веома опасном припаднику ове групе, који финансира набавку оружја у вези са налогом и под надзором Катнића, без обавјештавања надлежних судова Србије, иако се ова нелегална трговина обавља на њеној територији.

Додаје се да је Катнић одлично познавао Сашу Синђелића, док је руководио операцијом куповине оружја од стране Велимировића, односно њему је, као црногорском тужиоцу, била потпуно позната криминална историја Синђелића, те посебно чињеница да је то лице извршило 8 тешких кривилних дјела у својству војног бјегунца.

Указује се да је Катнић знао све о кривичној историји Саше Синђелића, који је у овом случају финансирао набавку оружја, што је јасно из Рјешења Војног суда у Подгорици КВ бр.49/03 од 28.03.2003. године.

Из тог документа се види да Катнић, тада у својству предсједника Вијећа, доноси одлуку у односу на Сашу Синђелића, притом у спису држећи податке о кривичним дјелима за која се терети у Републици Хрватској.

Наиме, пресудом Жупанијског суда у Вуковару број К.46/10 од 28.04.2011. године, која је потврђена пресудом Врховног суда Хрватске од 21.12.2011. године број  И Кж 778/11-4, Саша Синђелић је осуђен на јединствену казну од 21 годину дуготрајног  затвора.

Дакле, како се истиче, Катнић одлично познаје Сашу Синђелића, јер му је судио након извршења кривичних дјела по бјекству из војске.

Додаје је да је, након правоснажности описане пресуде Жупанијског суда у Вуковару, Хрватска расписала Црвену Интерполову потерницу за Сашом Синђелићем, што је потврђено јавно и званично од стране Министарства правосуђа Хрватске.

Како стоји у образложењу пријаве, из свега наведеног је савим јасно да имамо лице које наређује  – Миливоје Катнић, лице које финансира (и редовно се бави трговином оружјем) Саша Синђелић и лице које спроводи набавку (Велимировић Мирко), а што је све последњи признао пред Вишим судом у Подгорици.

„Ова група је покушала да своје незаконите активности употреби у монтираним политичким поступцима против трећих лица, па тако и против подносиоца ове пријаве, али је из података који су наведени, јасно да се чланови групе познају од раније, да се појединци редовно баве шверцом оружја, те да су оружјем трговали на територији Србије, уз помоћ безбједносних структура Црне Горе, што представља кривичне активности међународних размјера и великог обима“, наводи се у пријави.

ИН4С, 10.05.2017.Датум: 10.05.2017
Close
Close