Тачка на фарсу: Није било оружја, Велимировић 
                 под уцјеном потписивао Катнићеве конструкције

Тачка на фарсу: Није било оружја, Велимировић под уцјеном потписивао Катнићеве конструкције

Демократски фронт је на ванредној прес-конференцији објелоданио изјаву Мирка Велимировића у којој он наводи да је злоупотријебљен од специјалног државног тужиоца Миливоја Катнића.

Новинарима су се обратили Предраг Булатовић и Милутин Ђукановић наводећи да су дошли до нових, кључних сазнања која стављају тачку на фарсу звану ”државни удар”.

„Ми смо дошли до потписаног исказа, и овјереног у српском тужилаштву, од стране Мирка Велимировића на којем стоји, како је раније дао лажан исказ о његовој умијешаности о дешавањима 16. октобра“, рекао је члан предсједништва ДФ-а Предраг Булатовић.

Он је рекао да се може закључити, што се ДФ-а тиче, да је процес око „државног удара“ правно завршен јер он више нема смисла и да је циљ овог, како кажу, монтираног процеса да се покуша ослабити ДФ као снажна опозициона структура Милу Ђукановићу и његовом режиму.

„Очигледно да СДТ, полиција и АНБ прате сваког функционера ДФ. Ми смо говорили о  овој изјави међу собом, у просторијама ДФ-а, и очигледно је да смо прислушкивани. И зато је извршен притисак на Велимировића, и зато је он доведен у Подгорицу. И ако је ко вршио притисак, од суђења до данас, на Велимировића, онда је то радио СДТ да утврде да ли постоји оваква изјава или не. И зато је настала паника у АНБ-у, СДТ и брифовање јавности да ће се нешто појавити“, казао је Булатовић.

Булатовић је рекао да Катнић нема доказе против ДФ-а,и да их не може ни имати, те да он спинује јавност од 16. октобра до данас.

„Ово је практично оповргавање споразума о признању кривице који је потписао Велимировић, а овјерио Виши суд. Ако имамо у виду да је и полицијски службеник, извјесни Самарџић потписао споразум о признању кривице и одустао до тог споразума, и рекао да је на њега вршен притисак па је морао да потпише, онда се поставља питање – до када СДТ и Катнић могу да уцјењују људе слободом и врше на њих притисак, да потписују споразуме о признању кривице, да их суд овјерава и да то буде, на крају, доказ против ДФ-а и његових лидера“, рекао је Булатовић

Предсједник Клуба посланика ДФ-а Милутин Ђукановић је рекао да се у овом случају ради о стравичном и невиђеном прогону ДФ-а.

„Тај прогон је организовала криминална група на чијем челу је Мило Ђукановић, затим Беба Поповић, Зоран Пажин и Миливоје Катнић. Због тога ће ДФ поднијети кривичне пријаве против Катнића и специјалног тужиоца Саше Чађеновића, због разних фалсификата у овом случају, гдје не постоји ни један материјални доказ“, истакао је Ђукановић.

Он је рекао да ће против њих поднијети и пријаве због игнорисања институција Црне Горе.

„Невјероватно је да ни једна институција није била упозната да је на сцени државни удар“, рекао је Ђукановић.

Ђукановић је нагласио да ће се обратити и Тужилачком савјету и Врховном државном тужиоцу да у најкраћем могућем року смијене Специјалног државног тужиоца Миливоја Катнића.

„Свакоме је више него јасно да се овдје ради о невиђеној фарси чија је суштина била да се спријечи побједа опозиције на изборима од 16. октобра“, казао је Ђукановић.

Наиме, у исказу који је Мирко Велимировић дао у суду у Новом Пазару, 16. јануара 2017. године, каже се да је  признање кривице које је прихватио на суђењу у Црној Гори заправо конструкција Специјалног тужилаштва ”у сврху која је само том органу знана”. Тврди да је потписао уговор о признању кривице само зато што је ”уцењен слободом људи” које је лично ангажовао, њих укупно 17 из Зубиног Потока и других крајева Србије.

“Моја једина намјера када сам је потписао је била да спасим затвора 17 особа које су дошле по мом позиву на митингу да изразе незадовољство и то искључиво мирним средствима. Нико од нас није имао никакво оружје. Уцијењен слободом људи који су ми вјеровали пристао бих да потпишем било шта”, тврди у својој изјави пред новопазарским судом Велимировић.

Даље, Велимировић подцртава да људи које је он ангажовао нису имали никакво ”средство којим би неко могао бити макар и лакше повређен”. Сходно томе, они нису ни имали намјеру, нити су могли да врше било какво насиље према полицији и грађанима Црне Горе.

“Након пријема пресуде од 7. децембра 2016. године и пажљивог читања исте, схватио сам да сам од стране Специјалног тужилаштва на одређени начин злоупотријебљен, у сврху која је само том органу знана. Не желим да неистинитим исказом проузрокујем патње и губитак слободе или осуду било кога. Желим да умирим своју савјест изношењем једине истине од октобра 2016. године. Конструкција мог наводног признања која се помиње у пресуди је састављена од стране Катнића и исту нисам ни читао, само сам је потписао” наводи Велимировић.

На крају, Велимировић наглашава да са лицем које се презива Синђелић никада није договарао било какве криминалне активности, па ни оружане нападе у Црној Гори. То заправо значи да Велимировић негира да је икад купљено икакво оружје, те да је све конструкција Специјалног тужилаштва Црне Горе, на челу са Миливојем Катнићем. Уосталом, то је постало бјелодано из контрадикторне изјаве коју је Велимировић дао на суђењу у Црној Гори, а према којој је, између осталих нелогичности, испало да је у истом тренутку био на три различита мјеста која су међусобно удаљена стотинама километара.

Поред тога, Специјално тужилаштво упорно не одговара на логично питање јавности због чега је наводно куповано оружје да би одмах након тога било уништено, и то без икаквог доказа да је постојало. Овим исказом Мирка Велимировића од 16. јануара, ставља се тачка на ту фарсу, а и на комплетан ”државни удар”. Тиме су врло директно потврђене сумње јавности да је у питању режимска конструција у циљу спашавања власти Мила Ђукановића.

ИН4С, 06.04.2017.Датум: 06.04.2017
Close
Close