Мандић: Катнић нема доказа против нас

Мандић: Катнић нема доказа против нас

Помињање мога имена у трагикомичном контексту чланства у некаквој криминалној организацији је отворено подметање, безочна лаж и тешка увреда. Није лако Катнићу да саопшти да нема ништа са чим би то доказао. У првом разговору нисмо стигли до било каквих доказа којим располаже СДТ. Изузев велике жеље да неког Попова некако убаци, силом на срамоту, у возило које користимо, рекао је у интервјуу за „Монитор“ предсједник Нове српске демократије и члан предсједништва ДФ-а Андрија Мандић.

Од специјалног тужиоца Миливоја Катнића тражили сте да понови захтјев да вам се скине посланички имунитет, јер је, по вама претходна одлука о скидању имунитета вама и посланику Милану Кнежевићу незаконита, па не желите да то угрози процес против вас. Шта вам је одговорио тужилац ? Хоће ли то урадити?

– Ова истрага се не води законито и са том чињеницом сам упознао јавност. Огорчен сам због овог поступка, због бечије зле нам,јере да се закулисним методама и злоупотребом система води политички обрачун против мене, ДФ-а и невиних људи из мог најближег окружења.

Што се тиче незаконите одлуке о скидању имунитета, колега Кнежевић и ја смо поднијели кривичне пријаве против двије особе, а вјерујем да ће и Уставни суд веома брзо одговорити на наше поднесене уставне жалбе.

Да ли вам је специјални тужилац појаснио за шта вас конкретно терети? Јавности докази нијесу предочени, да ли су Вама?

– Помињање мога имена у трагикомичном контексту чланства у некаквој криминалној организацији је отворено подметање, безочна лаж и тешка увреда. Није лако Катнићу да саопшти да нема ништа са чим би то доказао. У првом разговору нисмо стигли до било каквих доказа којим располазе СДТ. Изузев велике жеље да неког Попова некако убаци, силом на срамоту, у возило које користимо. Због тога је затворио невиног човјека Михаила Чађеновића, очекујући да са њим може закључити дил сличан онима које је претходних дана опошљавао са држављанима Србије који су ухапшени 16. октобра. Овај прогон ДФ-а, који креирају врх режима, тајна полиција, СДТ и мафија, вјерно приказује једну веома опасну ситуацију и атмосферу у којој се налази Црна Гора, и зато се данас у затвору, потпуно невин, налази наш пријатељ, а не мафијаши и окорели криминалци из врха ДПС-а који су опустошили Црну Гору.

Изјавили сте да не познајете никог од људи које тужилац помиње а који су страни држављани и да нијесте имали контакте ни са српским ни са руским националистима и да ћете то лако доказати? Како ћете то доказати?

– Не знам никога од држављана Русије и Србије које као опасне и сумњиве ликове помиње Катнић. Читав сценарио и лажни државни удар осмишљен је како би корист извукао ДПС, који се налазио пред поразом 16. октобра. Када су тога постали свјесни онда су кренули на све или ништа, а то на језику врха ДПС-а, односно мафије, значи да су спремни и да физички елиминишу своје противнике само да би сачували власт.
Катнић има сада прилику да докаже да ја не говорим истину и понуди релевантне доказе који би мене, колегу Кнежевића или Михаила Чађеновића повезали са особама које помиње и организацијом „државног удара“.

Ананија Никића ипак познајете?

– Наравно да га познајем, и о њему имам веома добро мишљење. Ананије Никић је честит човјек, држављанин Црне Горе, а нисам регистровао у комуникацији са њим и члановима његове породице да ради за било какве стране службе. Катнићу би било паметније, ако лови стране агенте на основу исказа појединаца, да почне, рецимо, од Мохамеда Дахлана за кога је Мило Ђукановић јавно саопштио да је он страни агент и приде његов пријатељ. Дахлан је осуђен за пљачку властите државе и осумњичен да је отровао предсједника Палестине Јасера Арафата.

Члан Дахланове криминалне организације Мило Ђукановић је дао црногорско држављанство овом криминалцу како би му помогао у скривању од палестинских истражних органа. Катнић би побрао велике поене ако би се позабавио овим случајем и показао би да није пуки извршилац налога криминалне организације на чијем челу се налазе Станко Суботић и Дахлан.

Оптужују вас да сте дизањем тензија у јавности хтјели, и успјели , да избјегнете притвор и правду.

– Постоји велики број доказа да се од стране криминалне организације Мила Ђукановића злоупотребљавају институције Црне Горе и да оне углавном служе само као додатне алатке за реализацију конкретних циљева ове групе. Акцију СДТ Катнића је пар дана прије покретања процеса скидања имунитета Кнежевићу и мени најавио баш Мило Ђукановић са страначке трибине у Никшићу. Мислите ли ви или било ко други да је притварање невиних људи по налогу криминалаца природна и праведна ствар? Вјерујете ли да треба да невини људи доказују невиност, а не онај који вас оптужује да докаже вашу кривицу. Тензије су се подигле управо из разлога што поштен и честит свијет не пристаје да буде малтретиран и понижаван од оних који желе да невине држе у затвору, док су лопови и криминалци носећи стубови режима.

Зашто сте, након хашења Михаила Чађеновића, изјавили да „ће за сваку главу ДФ летјети нека друга глава“ и помињали грађански рат? Мислите ли да је физички и вербални обрачун посланика ДФ у парламенту са посланицима владајуће коалиције начин на који се истјерује правда?

– Криминална организација против које се бори ДФ, а која је окупирала Црну Гору, је састављена од опасне групе људи која шверцује цигарете, оружје и дрогу али организује и ликвидације противника.

Пошто смо имали сазнања да су планирали и ликвидације челника ДФ, морали смо да их јавно упозоримо да не иду тим опасним путем који би за последицу сигурно имао нашу реакцију, што је потпуно природно и људски. Ми немамо никакво повјерење у заштиту коју би нам могле, у тако опасном развоју ситуације, пружити надлежне институције па смо као одговорни и обазриви људи морали мислити о властитој безбједности и заштити. Вјерујем да су људи из режима правилно схватили наше упозорење и да ћемо се убудуће сви трудити да останемо под заштитом Устава и закона.

Михаило Чађеновић је невин човјек који се на правди Бога налази у затвору док је мафија на слободи. На моје питање, приликом нашег сусрета, зашто је притворио Чађеновића када сви знају да је невин, Катнић је одговорио да га он није затворио него истражни судија. Покушао је да одговорност пребаци на другога, слично захтјеву за скидање имунитета колеги Кнежевићу и мени када је посланицима уз захтјев за вођење судског поступка уградио и одређивање притвора. Вјероватно би касније испало да нас он није ни затворио него посланици који су гласали за то.

Како коментаришете изјаву премијера Душка Марковића да су им иностране службе и НАТО помогле да “склопе слагалицу”?

– Сада могу да причају и измишљају што желе. Али, тим небулозама не могу потријети чињеницу да у вријеме извођења лажног државног удара нико није знао ништа о томе, нити су постојале било какве информације изузев самосталне акције СДТ. Никаква сазнања нису имале ни домаће ни партнерске службе безбједности, и то је саопштено више пута, а пошто се ништа трагично није десило 16. октобра сада наводно имају напретек сазнања. Није тајна да се ова закашњела медијска и правосудна ујдурма одвија због потребе режима да Црну Гору силом угура у НАТО.

Јасно нам је и да режим из црних фондова издваја велике своте новца за корумпирање појединих људи из бриселске администрације, који хвале реформске домете једне криминалне организације, као и за услужне медије у неким државама који треба да објављују лажне и прежвакане приче о ,,државном удару’’.

Министарство иностраних послова саопштило је да званична Русија не помаже у разрјешењу случаја и да је то на неки начин сумњиво?

– То министарство последњих дана служи само за засмијавање јавности, и није вриједно помена. Намјере режима су прочитане, они мисле да ће опонашајући Јосипа Броза из 1948. године задобити велике симпатије и подршку Запада. Након побједе Трампа, очигледно је да ће односи Русије и Америке ићи узлазном путањом и тешко да ће се кварити због Црне Горе. Веома је глупа политика вријеђања Русије од стране црногорског режима, и да таквим понашањем неки од црногорских функционера ризикују много. Јер, никада се не зна како неко тако велики може да одговори.

Недавно сте, током сусрета са руским званичницима, казали да је случај државни удар монтирани политички процес у чијем су креирењу учествовале “безбједносне структуре које су биле под командом старе америчке администрације”. О коме говорите? Откуд вам та сазнања?

– Та информација је провјерена на више адреса и не сматрам је подметнутом. Добро је што предсједник Трамп чисти администрацију од старих и корупцији склоних “визионара” и безбједњака, иако њихове ,,потписе’’ можемо још увијек видјети у страним и домаћим медијима. Вјерујем да ће тај процес ићи до самог дна а да ће у међувремену амерички чиновници у Црној Гори и региону слиједити политику, начела и идеје предсједника Трампа и упутства новог државног секретара.

Има ли опозиција заједнички план шта даље? Шта је са изборима у Никшићу И идејом која се већ чује у јавности да опозиција може опструирати те изборе преко својих предсједника у бирачким одборима?

– Опозиција је неким врло битним потезима показала да постоје теме и проблеми који нас могу окупити и које треба да решавамо заједно и договором. Подсјећам, 39 посланика опозиције и њихов бојкот парламента су нерјешива енигма за режим. Понашање Мила Ђукановића као и његови последњи наступи у Никшићу показују да се налази у стању потпуног растројства, политичке шизофреније и параноје. Сада је, према нашем мишљењу, важно да опозиција појача и прошири методе заједничке борбе. Ту првенствено мислим на заједничку организацију протеста, који су логичан и најефикаснији наставак борбе против режима, јер сами бојкот парламента има ограничене домете притиска.

Како видите став дијела јавности, па и опозиције, да ДФ у ствари одржава ДПС на власти?

– То су старе, изанђале методе политичке полиције у обрачуну са најопаснијим противницима режима. Тако покушавају да оне који директно и без пардона угрожавају њихову диктаторску власт направе сумњивим. Људи из ДФ-а се због борбе против режима налазе у затворима, пред судовима, против њих се монтирају и пакују судски процеси, тровани су сузавцима и бојним отровима.

Грађани су се увјерили да су протести ДФ и ванинституционална борба урадили више у обарању режима Мила Ђукановића него многобројни критички текстови објављени у слободним медијима, сви дотадашњи поднијети амандмани и рад опозиције у одборима или успјешни јавни наступи народних представника у оном “поштованом високом дому”. Дакле, ради се само о прљавој кампањи режима и њихових слугу, садашњих и некадашњих. Борба коју води ДФ је видљива ,,голим оком’’, са нама нема недоумица, и ми ћемо у коначном ослободити Црну Гору од криминалне банде која је заробила. До слободе!

 Монитор, 03.03.2017.Датум: 03.03.2017
Close
Close