Мандић и Кнежевић указали америчким сенаторима
                            на фалсификате Карпентера и Јиа

Мандић и Кнежевић указали америчким сенаторима на фалсификате Карпентера и Јиа

Посланици црногорског парламента и лидери Демократског фронта, Андрија Мандић и Милан Кнежевић написали су писмо америчком Сенату у којем указују на фалсификовање чињеница у извјештају двојице извјестилаца Хојта Брајана Јиа и др Мајкла Карпентера пред спољнополитичким комитетом Сената САД-а. 

У писму Мандића и Кнежевића се каже да сматрају да је с обзиром на веома комплексну безбједносну ситуацију, опсежну режимску тортуру према опозицији, гушењу елементарних слобода грађана, важно да Сенат добије потпунију и јаснију слику о стању у Црној Гори.

„У осјетљивој политичкој ситуацији, готово све одлуке носе дозу ризика по стабилност система. С тим у вези, питање односа према НАТО-у изазива и захтијева изузетан опрез. Како је расправа о могућем учлањењу Црне Горе у НАТО недавно вођена и у америчком Сенату, а том приликом је предочено низ лажних чињеница и конструкција, вјерујемо да ће допис који шаљемо у прилогу допринијети бољем и потпунијем сагледавању овог питања,“ стоји у писму посланика ДФ-а.

Мандић и Кнежевић су приложили и опсежан елаборат који је сачинио др Александар Раковић, са посебним освртом на извјештаје Карпентера и Хојт Јиа. У том елабрату се каже да су оба реферата изложена на сесији NATO Expansion: Examining the Accession of Montenegro, а на којој је требало да убиједе сенаторе у то да за пријем Црне Горе у НАТО пакт има оправдања, била неубjедљива. „Садржала су површна запажања и неистините, чак лажне, приказе прилика у Црној Гори те да је стога потребно подробно се позабавити тиме шта су они изговорили и одговорити на њихове тврдње, навели су функционери ДФ-а.

Посланици ДФ-а су скренули пажњу да је Ји саопштио у свом реферату како је „Црна Гора била јасна да је њен евроатлантски пут непоколебљив“, и нагласили да је то „флоскула коју црногорски режим – а на власти опстаје само са једним јединим посланичким мjестом више од опозиције – непрестано понавља“, али да је истраживање компаније Галуп, спроведено 2016. у Црној Гори, показало да мањина од 21% грађана Црне Горе види НАТО пакт као заштиту, да већина од 29% грађана Црне Горе сматра НАТО пакт пријетњом, а да чак 35% грађана Црне Горе не види НАТО пакт ни као заштиту ни као пријетњу.

Посланици су проблематизовали и његов став да је Црна Гора „предузела значајне кораке да се позабави јавном корупцијом и организованим криминалом“ и подсјетили између осталог на аферу Телеком и италијански суд који је издао захтјев за одређивање притвора Милу Ђукановићу.

„Да је Ји био искрен, и да је рекао истину, сенаторима сигурно не би било прихватљиво да прихвате пријем мафијашке државе у НАТО пакт,“ нагласили су у писму Мандић и Кнежевић.

Они су напоменули да су „режимско-мафијашке везе у Црној Гори су нераскидиве“и демантовали ставку из његовог реферата о финансијској способности Црне Горе да буде равноправан члан НАТО пакта. Они су негирали и његово запажање да ће „Црна Гора бити примјер не само земљама Балкана, већ и осталим НАТО партнерима“ јер је Ји прећутао да је црногорски режим неселективним и произвољним насиљем угушио протесте опозиције и невладиних организација 17. и 24. октобра 2015. 

Мандић и Кнежевић су се осврнули и на реферат Карпентера гдје напомињу да се „уочава намјера бивше администрације у Сједињеним Америчким Државама да пријем Црне Горе у НАТО пакт сматра давањем лекције Русији“. Они су демантовали његов став о пријему Црне Горе у НАТО који је, како су навели, не само неафирмативан већ и лажан. Нетачан је и његов навод о „конзенсусу“ у црногорском парламенту за пријем у НАТО пакт.

„За пријем Црне Горе у НАТО пакт не постоји никаква сагласност у црногорском друштву како су неистинито тврдили представници некадашње администрације у Вашингтону. Црногорско друштво је веома подијељено по том питању, с тим што чињенице указују да је управо најмањи проценат грађана на страни пријема Црне Горе у НАТО пакт.

Притом, Црна Гора у реалности није испунила пропозиције за пријем у евроатлантску алијансу јер не може да обезбиједи ни сопствену стабилност ни унутрашњи демократски поредак.

С тим у вези би ратификација Протокола о пријему Црне Горе у НАТО пакт у америчком Сенату била исхитрена јер сенаторима није презентовано истинито стање. Подносиоци реферата у Комитету за спољне послове Сената, Хојт Брајан Ји и Мајкл Карпентер, обманули су сенаторе и поднели им реферате који врве од полуистина, неистина и лажи,“ стоји у закључку писма које су посланици ДФ-а Андрија Мандић и Милан Кнежевић послали америчком Сенату.

ИН4С, 24.02.2017. Датум: 24.02.2017
Close
Close