ОО Пљевља: Ровчанин: 
                 Хитно увести таксе загађивачима

ОО Пљевља: Ровчанин: Хитно увести таксе загађивачима

Новим законом о животној средини који је ступио на снагу 17. августа ове године у члану 79. остављена је могућност јединицама локалне самоуправе да могу прописати накнаду за заштиту и унапређење животне средине у складу са својим потребама и специфичностима, наводи се у саопштењу функционера Нове српске демократије и одборника Демократског фронта у Пљевљима, Николе Ровчанина.

„Закон је оставио општинама да одреде и критеријуме, врсте и висину накнаде, начин плаћања као и обвезнике уз претходну сагласност Владе. Једини услов је да се прикупљена средства користе намјенски, за заштиту и унапријеђење животне средине. Просто је нејасно зашто је пљеваљска власт слијепа и глува на отворену законску могућност да коначно почне процес рјешавања еколошких проблема, средствима прикупљеним од загађивача. Пети мјесец од када је овај закон у примјени, а локална власт чак није ни иницирала нити упознала јавност о намјерама коришћења ове законске могућности“, каже Ровчанин.

Он истиче да је можда у питању опет незнање или недостатак храбрости да се удари на џепове моћних енергетских компанија од стране локалне власти, али да је вријеме да загађивачи коначно одвоје дио средстава од огромних профита, ако то већ нису жељели добровољно.

„Тражим да локална власт по хитном поступку за децембарску скупштину сачини предлог одлуке о обвезницима, критеријумима, врсти и висини накнаде за заштиту и унапређење животне средине, како би се након сагласности Владе, ова накнада почела наплаћивати од 1. јануара 2017. године. Поред Рудника, Термоелектране, Градира, Јакића који треба да сносе највећи терет, обвезници треба да буду и велике котларнице као и сви загађивачи“, наводи Ровчанин.

Одборник ДФ-а каже да накнаде треба утврђивати праведно и сходно финансијској моћи, како би се обезбиједио континуитет прихода, и у складу са тим могли доносити планови за будућност.

„Ако актуелна локална власт и даље буде игнорисала ову могућност и избјегавала реална рјешења за рјешавање питања загађености, онда је јасно да ради за загађиваче. А уколико изостане сагласност Владе на накнаде које би утврдила локална власт према загађивачима, онда коначно народ мора устати и мирним и демократским протестима се борити за право на ваздух“, закључује Ровчанин.

ПВ Портал, 05.12.2016. Датум: 05.12.2016
Close
Close