Радуновић: Партије мањина 
           да покажу лојалност Црној Гори, а не мафији

Радуновић: Партије мањина да покажу лојалност Црној Гори, а не мафији

Славен Радуновић, функционер Демократског фронта и потпредсједник Нове српске демократије казао је да партије мањина треба да покажу лојалност Црној Гори, а не мафији, те да, ако желе бољу Црну Гору, треба да прихвате понуду опозиције.

Он је у интервјуу за Дан, који у наставку преносимо у цјелости, оцијенио да су последњи избори у Црној Гори несумњиво били најнеслободнији избори у серији неслободних избора, као и да циљ ДИК-а није био да открије фалсификаторе, већ обрнуто.

– Како оцјењујете парламентарне изборе 16. октобра, јесу ли били слободни и фер?

Ово су несумњиво били најнеслободнији избори у серији неслободних избора у ЦГ. Поред, за наше прилике нажалост уобичајених нерегуларности, које су већ довеле до изразитог неповјерења грађана у изборне процесе, а односе се на бестидну злоупотребу државних ресурса, притиске и уцјене, плаћање нерезидентима који по Уставу немају бирачко право, да гласају за диктатора, откуп личних карата од осиромашених опозиционих бирача и осталих изборних марифетлука ДПС-а, овај пут режим је посегао и за најмонструознијом подвалом до сада, у виду наводног државног удара. Кад томе додамо у медијима врло запостављене чињенице, да је преко 2000 активиста ДФ-а у суботу, усред изборне тишине саслушавано везано за околности од 24. октобра прошле године, као и да је Интервентни вод полиције упао у просторије ДФ-а у Бару, у недјељу, док је још трајало гласање, онда констатација о најнеслободнијим изборима до сада постаје, ваљда, јасна свима. Имамо више експлицитних доказа о томе како су плацани људи са стране да долазе и гласају ДПС, као и доказе о другим злоупотребама, али просто не постоји институција која би се бавила тим кривичним дјелима.

– Да ли је постојао адекватан систем контроле потписа подршке избормим листама, имајући у виду да смо свједоци бројних сумњи да је дио потписа шверцован?

Наравно да није, јер циљ ДИК-а није био да открије фалсификаторе, већ обрнуто. ДФ се залагао да се потписи листама дају испред ОИК, али је Уставни суд укинуо ту одредбу чиме је директно омогућио да се врше фалсификовања потписа и сличне малверзације. Уставни суд, који је под контролом ДПС је највећи кривац за ту апсурдну ситуацију да странке прикупе потребан број потписа, а онда на изборима освоје пет пута мање гласова од ,,прикупљених“ потписа. Просто, ДПС је створио неке мале „опозиционе“ странке, које су задужене да расипају гласове.

– По Вашем суду, колико су информације о наводном покушају државног удара на дан избора директно утицале на исход самих избора?

Контролисане институције су у садејству са режимским медијима, усред изборног дана створиле атмосферу страха, панике, ванредног стања. Подгорицом су кружиле патроле са упаљеним ротационим свјетлима, а грађанима је на тацни сервиран страх од онога што би могло да услиједи у случају побједе опозиције. Као резултат тога, по први пут забиљежена је значајно нижа излазност у Подгорици, у односу на Никшић, иако је она у свим изборним процесима била скоро у проценат иста. Овако заустављена висока излазност, која је по дотадашњим трендовима ишла ка 77-78%, довела би до тога да ДПС остане на 33 мандата, колико је био њихов максимум, а опозиција је умјесто 41-2 сведена на 39 мандата. И поред таквих, срамних и кукавичких злоупотреба читавог државног апарата, ДФ је освојио преко 20 одсто гласова, а опозиција је јача од ДПС и његовог сателита СД.

– Јесу ли постојали разлози за прекид гласања и увођење ванредног стања 16. октобра?

Игроказ који су појединци из АНБ-а и Управе полиције сервирали, прво СДТ Катнићу, а онда и цјелокупној јавности, требало је да послужи за увођење ванредног стања у случају да опозиција, поред свега, ипак стигне до 41 мандата. Не сумњам да је режим био спреман и да реализује дио лудачког сценарија који је презентовао СДТ Катнић. Због тога је прави план држан у тајности, чак и за министарку одбране, министра УП, Предсједника ЦГ…

– Јесте ли оптимиста да мањинске странке могу направити коалициони договор с опозицијом о формирању власти?

Прилика је да сви који мисле добро грађанима, покажу лојалност Црној Гори, а не мафији. Ко год жели слободну, просперитетну Црну Гору, ко жели правду и једнакост за све, треба да буде против оних који силом, пљачком, дискриминацијом и преварама владају 27 година. То су, ваљда, довољни разлози и за политичке представнике националних мањина. Њихови гласачи дијеле судбину свих грађана Црне Горе. ДФ је одмах након избора понудио да мањине и остатак опозиције формирају владу коју би ДФ подржавао без учешћа у њој. Сада је спремност читаве опозиције на том степену да смо одлучни у намјери да подржимо владу која би комплетно била састављена од представника мањина. Само да ово друштво коначно крене напријед.

(Дан, 05.11.2016.)Датум: 05.11.2016
Close
Close