Мандић: Дио опозиције да не прави
               марионетску владу са Ђукановићем

Мандић: Дио опозиције да не прави марионетску владу са Ђукановићем

Предсједник Нове српске демократије и носилац листе Демократског фронта оцијенио је у интервјуу за Побједу да ће ДФ бити побједник на изборима 16. октобра. Мандић је додао да је за све опозиционе гласаче једино сигуран избор Демократски фронт. 

Уколико нико не буде имао већину да након избора формира власт, са којим субјектима би сте били спремни да преговарате?

Све релевантне сондаже бирачког тијела показују да је тренд пада ДПС незаустављив, те да чак ни уз помоћ својих стандардних злоупотреба изборне процедуре, не могу опстати на власти. ДФ, као најјача политичка снага у ЦГ ће одмах након објављивања резултата, већ током ноћи 16. октобра позвати све опозиционе политичке снаге, без обзира на њихове резултате, да заједнички формирамо, прву демократску владу у историји ЦГ. Том договору ћемо прићи искрено и поштено, а то очекујемо и од осталих.

Посљедњих дана актуелна су медијска препуцавања са коалицијом "Кључ". Како на то гледате? 

Надамо се да је људима у опозицији много важније да буду на страни грађана Црне Горе него да, по наредбама неког трећег савјетника амбасаде САД, праве марионетску владу са ДПС-ом, спасавају политичку судбину Мила Ђукановића и спрјечавају његово процесуирање.

ДФ је водећа антирежимска снага у Црној Гори, под чији кров су се окупили сви аутентични опозиционари, а чија врата су и даље отворена за све оне који се бескомпромисну залажу за промјену власти, која већ скоро три деценије систематски уништава будућност наших грађана. Народ је препознао искреност и одлучност у дјеловању политичких структура које чине конституенте ДФ, препознао је људе који их неће издати и изневјерити, и зато данас на улицама свих градова Црне Горе имамо на хиљаде наших активиста и волонтера који грађанима преносе идеју ДФ-а, зато се на нашим скуповима, на трговима и спортским халама окупља на хиљаде људи жељних промјена и слободе. То подразумијева и велику одговорност, да завршимо започето и пошаљемо на политичку маргину ДПС, интересно удружење, које је удавило све потенцијале нашег друштва. Само након тога могуће је покренути све ресурсе које ова земља има, а они нису мали, и учинити да наши грађани почну богатије и слободније да живе. То је приоритет ДФ, ДА РАДИ ЦРНА ГОРА, и око тога нисмо спремни на било какве компромисе са било ким.

Зато је за грађане ЦГ, који су већински спремни на промјену овог режима, најсигурнији избор ДФ.  

ДФ се финансира легално и транспарентно

Представници власти оптужују Фронт да финансира изборну кампању новцем са стране. Позвали су и специјално тужилаштво да испита изворе новца. Може те ли нам рећи како ДФ финансира кампању? 

Трагикомично звучи кад представници власти која је опљачкала и уништила Црну Гору и чији се врх обогатио том пљачком грађана Црне Горе, било кога оптужују за нелегално финансирање, а нарочито за неправилности  током изборних кампања. То је власт чији су највиши функционери осуђени због тога што се налазе на челу организованих криминалних група, премијер и његови најближи рођаци су опустошили државу и не престају да се додатно наплаћују из буџета, а исти тај премијер је пријатељ и партнер са највећим нарко-босовима. Дакле, једна апсурдна ситуација, која спада у дио кампање коју против ДФ-а воде криминални кругови из врха владе и њихове експозитуре у државним органима, овога пута у Агенцији за спречавање корупције. Ми знамо докле је све спреман да иде актуелни режим у покушајима да омете побједу ДФ-а, али смо спремни и да одговоримо на њихове сплетке и подметања. Ми знамо и колико им смета наша супериорна побједничка кампања, и на хиљаде оних младих људи који у плавим бојама ДФ-а обилазе Црну Гору, али нас радује што је ДПС у паници и страху.    

Као и увијек до сада, наше финансирање је транспарентно и из потпуно легалних извора. Ми, као друга највећа политичка групација у Црној Гори, имамо највеће приходе из буџета, послије ДПС-а, а након избора добићемо и највећи дио новца предвиђеног за расподјелу листама које улазе у Парламент. За разлику од ДПС-а, који новац троши за куповину гласова, новац странака, посланика и пријатеља ДФ-а трошимо искључиво за легалне изборне активности. Више кошта коришћење  једног авиона и хеликоптера које користи ДПС, него скоро сва средства која је досад потрошио ДФ.   

Да ли је Влада изборног повјерења упјела да обезбиједи услове за слободне и фер изборе? 

Црна Гора у својој историји никада није промијенила власт на изборима, нити су они икада били такви да би се могли назвати слободним и демократским. Напротив, увијек смо имали највулгарније могуће изигравање стандарда који се подразумијевају у слободним земљама, и директне злоупотребе од стране владајућих структура.  Подсјетићу вас, да је ДФ и покренуо грађанске протесте у јесен прошле године управо са намјером да укаже на неодрживо стање које функционише у изборном процесу код нас, те са намјером да га суштински мијења. Колико смо били у праву, показује и спремност режима да путем насиља брани своје привилегије, ресурсе и злоупотребе којима доводи у неравноправан положај све остале учеснике изборне утакмице. Нажалост, након бруталне акције полиције и хулигана обучених у полицијске униформе, којима су командовали Мило Ђукановић И Душко Марковић, и након невиђене тортуре над грађанима Црне Горе, дио опозиције умјесто да се прикључи ДФ-у и да се заједнички изборимо за демократију И слободу, отишао је да, наводно, поправи изборне услове, а суштински је само обезбиједио позивницу за НАТО и омогућио Ђукановићу да сачува власт. 

Вас и колегу Славена Радуновића терете да сте позивали на насилну промјену уставног уређења током прошлогодишњих протеста. Какав епилог судског процеса очекујете?

Ништа добро не очекујемо од Мила Ђукановића И његових заробљених институција. Ради се о монтираном политичком процесу иза којега стоји шеф режима, који је одговоран и за тортуру над грађанима 24. октобра. Ово је покушај да се заплаше опозиционари, али тај план шефа режима И његовог замјеника је пропао, они су изгледа преспавали један временски период током којега се, захваљујући ДФ-у, десило ослобађање народа. Више нема страха, само тежња за слободом. На годишњицу великих протеста 27. септембра народ је подигао оптужницу против Мила Ђукановића и његове лоповске дружине, а пресуда ће бити изречена 16. октобра када ће грађани, заокруживањем броја 13 на гласачком листићу, отјерати ДПС на сметлиште историје. 

Неће бити немира 16. октобра

Да ли читави Демократски фронт стоји иза најава посланичког кандидата Бранка Радуловића који је најавио за 16. октобар масовна окупљања да се  ,,прослави или одбрани побједа”. 

16. октобар ће бити празник за све грађане Црне Горе, а овима из режима, који помињу сукобе, желим да поручим да ћемо ми нашу побједу прославити достојанствено и у весељу. Овој земљи су потребни мир и стабилност, а не сукоби и подјеле, који су специјалитет Мила Ђукановића. Ми хоћемо, да након побједе миримо, а не да свађамо. Да сабирамо, а не да дијелимо,  да запошљавамо, а не да отпуштамо. Црна Гора мора да ради.

На предизборном скупу у Подгорици поводом једногодишњице протеста жестоко је испрозиван министар унутрашњих послова Горан Даниловић и упоређен са премијером Милом Ђукановићем. Да ли његов деманти да није забранио протест ДФ-а има упориште?

Имали смо случај да се МУП и локална самоуправа поигравају са надлежностима, што је био сигнал да они или не познају прописе или желе да направе опструкцију и малтене, тако погубљени у надлежностима, минирају наш скуп. Наравно, нисмо им то дозволили, а МУП је преко ЦБ Подгорица био активни учесник те сплетке са надлежностима. 

Побједа, 06.10.2016.
Датум: 06.10.2016
Close
Close